Фактът, че изборите за местна власт са на по-малко от

...
Фактът, че изборите за местна власт са на по-малко от
Коментари Харесай

За социологията като за футбола - преди септември нищо сериозно

Фактът, че изборите за локална власт са на по-малко от 2 месеца разстояние, надалеч не значи, че гласоподавателите към този момент са се настроили за задаващата се тежка предизборна борба. Ако би трябвало да сме почтени, даже и самите политически сили не наподобяват още напълно в кондиция за това, което се задава като акция към вота.

Вярно, кипи трескава подготовка, само че даже в София - най-големия и политически важен град в България - не са оповестени всички претенденти, в това число и на двете огромни партии. Иначе казано - към този момент ситуацията е неразбираема и даже леко безредна.

Но това не пречи да се появяват и първите социологически проучвания по тематиката.

Вече няколко такива демонстрират поддръжка за омбудсмана на републиката Мая Манолова против сегашния кмет Йорданка Фандъкова при възможен балотаж. Нито едната от двете не е оповестила публично кандидатурата си.

Авторите на едно от тези проучвания - " Галъп Интернешънъл ", даже предизвестиха, че данните им са мощно хипотетични и не би трябвало да бъдат одобрявани като прогноза. И въпреки всичко тяхното проучване породи спор в обществените мрежи сред социолога и някогашен член на Централната изборна комисия Цветозар Томов и изпълнителния шеф на " Галъп " Първан Симеонов (също социолог и политолог).

Ние няма да влизаме в този спор, само че, в случай че не друго, той сложи на дневен ред един забавен въпрос - до каква степен има смисъл от тъкмо такива проучвания в сегашната лятна обстановка. Защото сходни изследвания са просто патрони на халос, които не ти демонстрират трендове, настроения и така нататък Те демонстрират една неразбираема картина, която единствено за дни може да се промени доста.

Факт е, че " Галъп ", а и други организации постоянно правят своите изследвания за електорални настройки и така нататък Те не са прогнози, а демонстрират моментна фотография на настроенията измежду обществото по настоящи въпроси. Те нямат за цел да посочат какво ще се случи на изборите, въпреки и постоянно политически да бъдат извъртани точно по този метод.

И въпреки всичко - до каква степен има изгода от тях, когато съществени претенденти изрично не са оповестили, че влизат в действителност в конкуренцията? И то във време, в което хората са още по почивки и не мислят за политика, в случай че в действителност не им се постанова.

Някои претенденти фактически започнаха с дейната си акция, само че това несъмнено не важи за всички. Все още няма нищо публично от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и доста други по-малки обединения. Съществуват единствено спекулации, които според от деня могат да натежат в една или в друга посока. Пример за това е по какъв начин първоначално се говореше, че Йорданка Фандъкова би имала преднина от N % против Мая Манолова на възможен балотаж, а в този момент проучванията демонстрират противоположното.

Именно това е огромният проблем в тази ситуация - социологическите изследвания демонстрират моментна картина, а към сегашния миг тя е към момента прекомерно, прекомерно променлива.

Пример за това е проучването на " Галъп ". Неговият терен е извършен сред 5 и 9 август. Само няколко дни по-късно Демократична България афишират претендента си за кмет. Самото проучване е оповестено на 27 август, а актуалността му е за преди към 20 дни - време, изцяло задоволително нещата да се трансформират доста.

Те в този момент даже не могат да покажат съответно с каква поддръжка влизат претендентите в конкуренцията или какъв брой са известни те, защото единствено след дни може да се окаже, че декларираното утвърждение за тях се е трансферирало към някой различен, оповестил кандидатурата си просто на идващия ден.

Една от задачите на социологическите изследвания е да покажат ясна и по-възможност малко по-трайна картина, която да не се променя внезапно при едно-две политически изявления.

По-големият проблем в тази ситуация обаче идва не от самите проучвания и това какъв брой мъглява картина те дават, а от това по какъв начин биват интерпретирани и показвани - в множеството случаи като ясна прогноза и надали не признание за това, което ще се случи.

При една акция, която занапред стартира, изследвания като тези са просто заряд от наличие.

Затова и оповестените резултати от проучвания в този момент могат да служат единствено на някои предизборни щабове - едни да ревизират по какъв начин вероятно бива признат претендентът им (ако нямат пари за лично проучване), други - просто да се похвалят във Фейсбук.

В тази обстановка, сходно футбола, сериозна социология няма по какъв начин да има през август, в случай че ще и да е 2 месеца преди избори.

Източник: webcafe.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР