Фактът, че изборите бяха насрочени доста по рано, даде възможност

...
Фактът, че изборите бяха насрочени доста по рано, даде възможност
Коментари Харесай

ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

" Фактът, че изборите бяха планувани много по рано, даде опция подготовката да протече обикновено и да бъдат извършени обикновено и самите избори ", съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев пред Българска национална телевизия.

Той уточни, че на вчерашната среща в президентството за изборните правила Комисията е връчила 6-те тома от бюлетина си, в които се съдържат всички данни от извършените избори, и е сложила някои от въпросите, които би трябвало да се обсъдят в границите на идната смяна на законодателството - опростяване на протоколите, тъй че да се позволяват по-малко неточности, както и въпросът, обвързван с образованието и назначението на членовете на секционните изборни комисии.

Според Андреев би трябвало да се организира предварителна подготовка на членовете на СИК, както и узаконяване за извършеното образование, тъй че те да могат да извършват вярно своите функционалности.

Говорителят на ЦИК напомни въпросите, които президентът начерта на вчерашната среща като нужни да бъдат обект на последващо разискване - пазаруването на гласове, следеният избор, недействителните гласове.

" Поставят се редица въпроси от позиция на законодателната уредба по какъв начин да бъдат прегледани. Тук би трябвало да има законодателна воля на Народното събрание, с цел да могат да бъдат решени по нормативен път ", уточни Андреев.

Според него машинното гласоподаване е едно допустимо средство, с цел да бъдат понижени недействителните гласове.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев уточни неразбирането на гласоподавателите за вярното попълване на преференцията. Той разясни, че отбелязването единствено на преференцията води до нищожност на гласовете.

Говорителят на ЦИК съобщи, че първо би трябвало да приключат всички каузи по обжалването на резултатите в административните съдилища, с цел да се направи по-подробен разбор.

Според него точно в този момент е моментът за преценка и разбор, в случай че би трябвало да бъдат правени промени в изборното законодателство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР