Факт: лавандулата е доста фотогенична. Секси, бихме казали дори. Ето

...
Факт: лавандулата е доста фотогенична. Секси, бихме казали дори. Ето
Коментари Харесай

Как да готвим с лавандула

Факт: лавандулата е много фотогенична. Секси, бихме споделили даже. Ето и още един факт: кой ли не се е снимал в лавандулови поля и под сантименталното синьо небе. Ние също, признаваме си. А и то в този момент му е времето.
 Лавандулата, България, BBC и по какъв начин страната ни стана водещ производител на лавандулово масло
Българската лавандула и ароматът на триумфа

Стоката, която се търси по целия свят

Любителите на храна обаче знаят и още нещо: че лавандулата стои доста симпатично и в съвсем всяко ядене. Но при едно изискване - единствено в случай че я използваме вярно.

Направим ли противоположното - ще получим резултат с негативен знак и нищо чудно храната ни да заухае на сапун. А това, всеки ще се съгласи, не е по никакъв начин вкусно, сантиментално или секси, нали...
 Снимка 490401

За да не се получи сапунка, ето четири правила за готвене с лавандула, събрани от американското издание на списание Bon Apetit.

Съществува декоративна и кулинарна лавандула. Въпреки че няма точна разлика сред тях и двата типа могат да се употребяват в кулинарията, истината е, че някои сортове са по-добри за готвене. Така че първото, което би трябвало да извършите, е да се уверите, че сте взели точно кулинарна лавандула.

View this post on Instagram
A post shared by Lavender Recipes & Inspiration (@norwoodlavenderfarm) on Jun 17, 2020 at 3:00pm PDT

Добре е да подхождаме от максимата " по-малко постоянно е по-добре " , т.е. да бъдем спестовни. Рискът да прекалим и лавандулата да господства в ястието, като му придаде мирис на сапун, е голям. Затова би трябвало да следваме рецептата и постоянно да слагаме една концепция по-малко.

Листенца в устата, били те и на нежната лавандула, не е алтернатива. Въобще! Вариантите да го избегнем са няколко:
Да я смелим със захар и да прибавяме сместа към разнообразни сладкиши. Да я загреем с течност и когато отпусне аромата си, да прецедим. Вариантите за течността са или захарен сироп (вода, захар, лавандула), или сметана, или прясно мляко. Да я завържем в марля, която да пуснем в горещата течност, и откакто отпусне аромата си, да я извадим. Да я стрием в хаванчето с останалите подправки, преди да овкусим пилешко или агнешко месо да вземем за пример. View this post on Instagram
A post shared by Flowers Every Day! (@gloria.demita) on May 22, 2020 at 5:41am PDT

Съчетаването с други мощни аромати - всичко, което влиза в известната примес от провансалски подправки: салвия, мащерка, риган, розмарин. Много си подхожда с боровинки, лимони, портокали и шоколад.

И дано фотосите на ястия с лавандула да стартират в този момент!
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР