Интересни факти за практически всичко 15

...
Факт: европейците се страхуваха да ядат домати, когато те бяха
Коментари Харесай

Факт: европейците се страхуваха да ядат домати, когато те бяха въведени
Учените смятат, че Ернан Кортес е донесъл семената през 1519 г. с намерението плодовете да бъдат използвани като декоративни в градините. До 1700 г. аристократите започнали да ядат домати, но били убедени, че плодовете са отровни, защото хората ще умрат, след като ги изядат. В действителност киселинността на доматите извади оловото в техните калаени чинии и те всъщност умряха от отравяне с олово.

Факт: Хората не са единствените животни, които сънуват
Проучванията показват, че плъховете мечтаят да стигнат до храна или да тичат през лабиринти. Повечето бозайници преминават през REM сън, цикълът, в който се появяват сънищата, така че учените смятат, че има голям шанс всички те да сънуват.

Факт: Изобретателят на микровълновия уред е получил само $2 за откритието си
Пърси Спенсър работеше като изследовател за American Appliance Company (сега Raytheon), когато забеляза, че радар, използващ електромагнитни вълни, разтопи бонбона в джоба му. Той имаше идеята да направи метална кутия с помощта на микровълни за затопляне на храна, но компанията беше тази, която подаде патента. Това беше през 1945 г. и той получи бонус от $2, но никога никакви хонорари. Вижте най-важното изобретение в годината, в която сте родени.

Факт: Айфеловата кула може да нарасне повече от шест инча през лятото
Високите температури карат желязото да се разширява.

Факт: Блясъкът може да е възникнал в ранчо
Според местните предания, мъж на име Хенри Ръшман от Бърнардсвил, Ню Джърси, изобретил блясъка случайно през 1934 г., докато работел в ферма за добитък. New York Times съобщава, че в популярната история за произхода Рушман, машинист, се опитвал да намери начин да изхвърли скрап, като го натроши на малки парчета. Пластмасата влезе, блясъкът излезе, а останалото се приема като история.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР