Факт е, че все повече е времето, което всеки от

...
Факт е, че все повече е времето, което всеки от
Коментари Харесай

Очите и 20-секундното правило, което може да ни спести много

Факт е, че от ден на ден е времето, което всеки от нас прекарва пред екрана. И в дома, и в офиса, и даже, когато сме в придвижване - държейки дребни устройства в ръце. И от време на време няма по какъв начин да избегнем това.
 Сухотата в очите, пълноценният сън и връзката сред тях
Кой е отговорен за сухотата в очите

Има и различен основен фактор

Взирането в екрана в продължение на часове обаче може да докара до напрежение, отмалялост, даже и болежка в очите. Това може да се трансформира в постоянно положение, изключително, в случай че не се замисляме и сме небрежни. Защото, въпреки всичко, има някои неща, които биха ни помогнали да понижим и дори преодолеем неприятните чувства.

Оптометристите - експерти, които се занимават с оптичните средства за възстановяване на зрението (или другояче казано " предписват " очила и нагласят контактни лещи), оферират няколко лесни трика, които ще понижат напрежението на очите.

Те предлагат да използваме правилото " 20-20-20 ", написа. Това значи да вършим къси почивки на всеки 20 минути и да следим нещо на далечно разстояние от нас - най-малко 20 фута (около шест метра), за най-малко 20 секунди.
 Снимка 603154

И с цел да може да спазим елементарно това предписание, би трябвало да следваме единствено три елементарни стъпки.

На първо място да следим часовника. Задача, която не всеки път е лесна, защото човек, концентриран в работата си пред екрана, постоянно губи визия за времето. Затова добре е да стартираме с час, който е елементарен за следене. Да речем 10:00 сутринта, вместо в 9:45. Тогава на всеки 20 минути ще знаем, че е време за бърза отмора.

Разбира се, бихме могли да използваме таймера на телефона си, само че той може да провокира известно стеснение - като да вземем за пример да пречи на съсредоточения сътрудник на работното място.

Следващата стъпка е изборът на позиция . След като сме избрали подобаващото време, би трябвало да намерим обект, който да следим и който да е надалеч. Ако пред нас има единствено стена, то добре е да се приближим до прозорец и да погледаме на открито.
 Снимка 603155

Важното е да се фокусираме върху нещо, което би успокоило очите ни, а не да се съсредоточим върху различен екран като тв приемник или телефон. Ако пък човек се затруднява да вижда на дълги дистанции, тогава може да избере по-близък обект.

И последната стъпка е да задържим погледа си върху обекта, който сме избрали най-малко 20 секунди. Това не би трябвало да е с безспорна акуратност и даже можете да удължим почивката си до към минута, в случай че усещаме нужда.

И в случай че не осъзнаваме какъв брой значима е почивката за нашите очи и зрение, експертите бързат да ни убедят посредством следния образец . Ако стиснем ръката си в пестник, в даден миг мускулите ще стартират да се уморяват и да отслабват с всяка секунда. Ако отворим юмрука даже за малко и го затворим още веднъж, ще установим, че може да го задържим по-дълго от първия път. Същото важи и за очните мускули. Когато се съсредоточим върху екрана зеницата става по-малка, защото мускулите са ангажирани. Това е еквивалентно на стискането на юмрука.
 Ликопенът, изгодите от него за здравето и по какъв начин да си го набавим
Защо се нуждаем от ликопен всеки ден

Добавяме си го в листата

Ето за какво е от значително значение за тези, които дълго се задържат пред компютър или друго устройство, да вършат по този начин значимите за зрението почивки.

Все отново не бихме седели през целия ден със крепко стиснати юмруци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР