Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква

...
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква
Коментари Харесай

Истинска храна за нашата котка

Факт е, че в магазините към този момент можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с усет на пиле, говеждо, риба, зеленчуци и какво ли още не. Ако сте решили обаче да разнообразявате менюто й с домашна и потребна храна е нужно да знаете кои са потребните артикули за нея. Важно е и да не давате ястията, които готвите за членовете на дома - цялостни със сол, захар и подправки.

Котката е доста консервативно животно. С никаква ненаситност няма да пробва храна, с която не е привикнала в първите дни след отбиването й от млякото.

Няма нищо по-хубаво от прясната, цялостна с витамини и минерали храна.

Рибата - въпреки да са фенове на тези артикули, рибната кухня не трябва да е честа в менюто на нашето коте. 2-3 пъти седмично е оптималният вид на богатата на белтъчини риба. Избягвайте да давате сурова риба на котката - сварявайте я. Суровата риба съдържа ензима тиаминоза, който при топлинна обработка изчезва. Прекомерното съществуването на този ензим води до недостиг на витамин B и при непредприети ограничения може да приключи със гибел. Избирайте немазни риби - пъстърва, пангасус, тресчица, бяла риба, шаран. Отделяйте деликатно костите. Някои котки обичат и морски артикули - стига да хапва, предлагайте й.

Карантията - множеството котки си умират за нея. Шкембето е изключително потребно - можете да го давате в дребни количества сурово, скъпите миркоорганизми по всласинките на шкембето работят удобно на стомашно-чревния тракт на котките. Черният и белият дроб е най-добре да попарвате за малко във вода, преди да го сервирате. Чрез черния дроб котката набира витамин А, който нейният организъм не създава, само че внимавайте: прекомерното струпване на витамин А води до токсикоза. Друг добър източник на витамин А е сиренето - обезсолявайте го.

Яйца - варените са за предпочитане, защото понижава вероятността от салмонелоза. Все отново, в случай че източникът на яйца ви се коства сигурен, давайте й единствено жълтъка. Не прекалявайте с яйцата, 2 пъти седмично е премного.

Месо - давайте на котката месо: пилешко, заешко пуешко, говеждо. В по-малки количества го предлагайте сурово. Приготвяйте го особено за вашата котка. Не изсипвайте в чинийката й подправено месо.

Мляко - то не е сурогат на водата, то е храна! Повечето котки, откакто бъдат отбити от сучене, стартират да имат проблеми с с обработката на лактозата в млякото. Това води до диария. Можете да давате изсъхнало мляко - в което лактозата липсва.

Зеленчуци - доста рядко, само че дружно с тревата, котките си хапват такава храна. Не я спирайте.

Както несъмнено сте забелязали, главната храна на котката е протеинова, обикновено стара котка има потребност от 60 - 70 Kcal/кг на ден. Не хранете котката в допълнение - несъразмерното хранене води до затлъстяване, което води до спад в имунитета й.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР