Факт е, че в България поддържаме нисък акциз, ДДС е

...
Факт е, че в България поддържаме нисък акциз, ДДС е
Коментари Харесай

Дончев: Горивата може да поевтинеят и с над 5 стотинки

Факт е, че в България поддържаме невисок данък, Данък добавена стойност е ниско, бензинът и дизелът са борсови артикули. Наред с това е реалност, че упованията на българите са при тези обстоятелства да има по-ниска цена на горивата. Сравнения за бензина без данък и Данък добавена стойност има всевъзможни – по този начин вицепремиерът Томислав Дончев разяснява обстановката с пазара на горива в България.

На въпрос дали след срещата с Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е конкретизирано за какво цените са такива, Дончев отговори, че било несериозно да се каже има ли свръхпечалба или не, тъй като страната не можело да се меси. Преди 30 години страната била споделила, че избира един модел на обществено-икономическо устройство (пазарна икономика) и е несериозно да се меси. Освен това вицепремиерът употребява и думите " в случай че има същинска конкуренция " в тезата си за нормалността на цените, за което следяла Комисия за защита на конкуренцията. Същевременно Дончев изясни, че не правил информация дали една компания ( " Лукойл " ) държи 80% от акцизните хранилища и мислел, че не е по този начин .

Попитан от Нова телевизия дали при всички препоръчани ограничения на срещата с БПГА цената ще падне 4-5 стотинки, Дончев отвърна, че може и с повече, като уточни като фактор мярката " понижаване на личен състав ". Трябвало обаче да се вършат законодателни промени и е значимо да се види до какво може да докара това, с цел да не се сътвори нов проблем.

По-високите налози

Ако не се вкара данъкът върху старите коли, няма да стане нищо съдбовно – става въпрос за 20 млн. лв.. Трябва да проведем сериозен диалог за чистотата на въздуха – би трябвало да изберем какво желаеме – малко повече сигурност на пътя. Необходими са сложни ограничения – аз се учудих по какъв начин има такива, които стачкуват срещу налога и на няколко метра такива, които стачкуват поради мръсния въздух. Разговорът би трябвало да се организира, а не да се обръща на болен популизъм, акцентира Дончев по тематиката по-високи налози за остарели коли и за парцели.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР