Факт е, че електрическите автомобили предизвикват биполярни мнения, от пълно

...
Факт е, че електрическите автомобили предизвикват биполярни мнения, от пълно
Коментари Харесай

С двоен пробег Renault Zoe взима София – Пловдив за 3 лева

Факт е, че електрическите коли провокират биполярни отзиви, от цялостно отричане до прославяне на новото бъдеще пред автомобила. Аз съм безусловно сигурен във второто. Бъдещето е на електрическия автомобил. Преди да получа следващата доза хейт ви приканвам: дано излезем от границите на България, дано не забравяме обстоятелството, че, въпреки токът да идва в огромната си част от възобновими източници, досега никой не си е направил труда да пресметна какъв брой тона нездравословни газове се отделят при производството на един стандартен автомобил. Защото шведски учени пресметнаха, че един Nissan Leaf, до момента в който излезе на пазара, към този момент е отделил 7-8000 кг СО2. Но не пресметнаха същото за един стандартен Golf, по тази причина истината има две страни. Едната постоянно комфортно премълчавана.

OPEC се уплаши, планува 266 млн. електрическия автомобил през 2040 година

Шокиращо изследване: Двигателят с вътрешно горене ще изчезне до 8 години

Ще почине ли автомобилната промишленост поради електрическата кола

Проучване споделя, че 40% от хората по света желаят да купят електрически автомобил

Ново шокиращо изследване: до 2035 година в Европа ще се продават единствено електрически автомобили

А истините, свързани с електрическите автомобили, са доста. Струват скъпо (за момента), имат дребен пробег (за момента, не всички), зареждат се постепенно (за момента, Toyota даде обещание нов вид батерия в собствен модел през 2022 година, който ще се зарежда за минути), мрежата от електростанции е неразвита (за момента, в България такава на процедура няма), замърсяват (но не в градовете, където се карат), батерията е доста скъпа, в случай че би трябвало да я смениш и така нататък, и така нататък

Всяка една от горните контестации има (или скоро ще получи) своето решение, само че аз персонално нямам никакво подозрение, че бъдещето принадлежи на електрическите коли. Фактите в поддръжка на това изказване са доста. Англия ще забрани продажбата на дизелови и бензинови коли (без тук да влизат хибридите) през 2040 година, като ще се предложи скица за изкупуване на старите стандартни коли. Същото ще се случи във Франция. Доста по-рано сходна възбрана ще влезе в действие в Норвегия (2025 г.) и Холандия, в Индия също. За Германия се разисква 2050 година Редица градове оповестиха, че ще забранят дизеловите коли… А абсурдът към възможния картел сред огромните немски авто производители евентуално ще форсира още повече всеобщото навлизането на електрическите автомобили.
 Stop & Go: 300 км: пробег в действителни пътни условия (градско и извънградско), 100 000: продадените досега електрическия автомобил Renault; 50 000: продадените Zoe в Европа; 95: патентите, регистрирани при създаването на мотора на Zoe; 8 години: гаранция на батерията; 80 000: броят на зарядните станции в Европа. Stop & Go: 300 км: пробег в действителни пътни условия (градско и извънградско), 100 000: продадените досега електрическия автомобил Renault; 50 000: продадените Zoe в Европа; 95: патентите, регистрирани при създаването на мотора на Zoe; 8 години: гаранция на батерията; 80 000: броят на зарядните станции в Европа.
На фона на всичко това в България към този момент се продава Renault Zoe с двойно по-голяма батерия. Той е на родния пазар от 2015 година, само че в този момент моделът е оборудван с батерия с потенциал 41 kWh (от 22 kWh преди това). Резултатът е, че Zoe предлага пробег от 400 км съгласно цикъла NEDC, което е два пъти над предходния модел. Пробегът в действителни пътни условия е 300 км, споделят от компанията, само че с избрани условности. Те постоянно ще важат за електрическите автомобили: климатични и пътни условия, автомагистрала или град, климатик или без климатик, натоварване…

Въпреки всички тези условия, новата батерия обезврежда досегашната психическа спънка за закупуването на Zoe, защото потребителите на модела към този момент могат да пътуват по-далеч без да се тревожат за зареждане. Пак с едно изискване: паниката за зареждането в България постоянно ще си остане. Първо, тъй като ние по природа робуваме на стандартите и мъчно одобряваме новото. Второ, по-важното, броят на зарядните станции, към и малко над 30-ина в България, си е абсурден. Общият им брой в Европа е над 80 000, като 5000 са бързозарядни. Скандално е също, че цената на киловат час на частните зарядни станции в София е 48 стотинки. Скандално е, че, с цел да влезеш на зарядната станция на НДК, би трябвало да вдигнеш скандал на гледащи жалко хора, или да платиш на същите за влизане на частен паркинг. Скандално е също, че, в случай че колата ти е записана в София и имаш ваучър за гратис паркиране в „ зоните”, той няма да важи в Пловдив. Скандално е, че никой политик и не си помисля да промени данъчното облагане на таралясниците у нас, само че другояче есента и зимата всички се надпреварват да установяват какъв брой замърсен е въздухът в България…

Новата батерия е създадена в тясно съдействие с LG Chem. Интересното е, че инженерите са съумели да усилят двойна потенциала без да вършат батерията по-голяма или доста по-тежка. Тя е усъвършенствана посредством работа по химията на клетките, с цел да се усили тяхната енергийна компактност, а не да се прибавят спомагателни модули, техника, която се употребява най-често.

Обновеният Peugeot 308 предлага скандинавска изтънченост (тест драйв)

Volvo XC60 е новото мерило в класа (тест драйв)

Suzuki Baleno е идеалната опция на Марешки (тест драйв)

Баварският трансформър BMW 440i Cabriolet (тест-драйв)

Електронната система за надзор на батерията усъвършенства потреблението на електрическа енергия от Zoe по време на придвижване, до момента в който новата система за рециркулация на въздуха поддържа температурата на батерията на Zoe на непрекъснато равнище. Така се покачва икономичността на автомобила в доста топло или доста студено време.

Първото нещо, което върша, сядайки зад кормилото на Zoe, е да погледна приборното табло. Между другото, когато карала е-кола, гледането на таблото е главното нещо, което вършиме. Защото страхът от привършване на батерията постоянно е тук. А самото табло е извънредно опростено. Там виждам заряд на батерията на 98% и вероятен пробег 264 км. Трима индивида сме и тръгваме посока Самоков. На нанагорнище стигаме разход от 22 kWh. Ако вземем насочни цени на електрическата енергия в Западна България от 21 ст. дневна цена и 12 ст. нощна, то за въпросните 22 киловатчаса на 100 км ще се платят сред 3 и 5 лв.. При такава сметка няма по какъв начин да ми излезе калкулацията, че пробегът до Стара Загора ще коства 5 лева Да, само че на втурване разходът падна на 18 kWh, а при умерено шофиране в града можеш да докараш Zoe и до разход от 12-13 kWh. Затова междинните калкулации споделят, че до Пловдив ще ви коства към 3 лв., а до Стара Загора излиза от 5 до 10 лева Друг е въпросът ще тръгнете ли с подобен автомобил до Стара Загора.

Тъй като от самото си основаване Zoe е разработван като чист електрически автомобил, инженерите са инсталирали батериите под пода. Това значи, че 305 кг от тежестта са ниско долу, което оказва помощ за намаляване на центъра на тежестта на този много висок за градски автомобил модел. От друга страна, не можем да подминем обстоятелството, че това са си 305 кг, с което общото тегло гони съвсем 1500, повече от бензинов Qashqai с предно предаване. Затова е същинско знамение, че може да направи 0-100 км/ч за 13,2 секунди. Но защото въртящият миг на Zoe е разполагаем от 0 об/мин (като при всички е-коли), той на процедура се усеща по-бърз. За странното възприятие спомага и неналичието на тон от мотор. Такъв се появява, неестествен, все едно каца извънземен транспортен съд, когато скоростта падне под 30 км/ч, с цел да предизвести пешеходците за съществуване на нещо към тях, с цел да не ги стреснете, в случай че натиснете клаксона.

С возията има два казуса. Първият, усеща се съществено наклоняване в завой, което, макар ниският център на тежестта, е резултат от високото тегло и височина на автомобила. Стегнатите пружини вършат дребни трептения, които се трансферират в купето. Това няма да ви натърти задника, само че защото е електрическо и съвсем тихо, тези недостатъци се набиват на „ очи” по-осезаемо. От друга страна, Zoe е много по-практично от упованието. Отново с помощта на мястото, където са инсталирани батериите, багажникът е с порядъчен размер, а огромната височина разрешава откъм гърба да седят много високи хора. Проблемът тук е, че облегалките са доста изправени, а това не е удобно.

Така, въпросът със зареждането. Renault са го решили със зарядната система вид хамелеон, адаптираща се към зарядната станция и напрежението. Има 6 разнообразни благоприятни условия за зареждане, които ще видите ТУК (заедно с цените и техническите параметри). Важното е, че на бързозярадна станция за час може да заредите за изминаване на 120 км. Малко е, ще кажете, знам, само че европейците, към които ние още не сме част, изминават на ден до 60.

Скъпите акумулатори, не съм ги не запомнил. Гаранцията им при Zoe е 8 години, при Kangoo – 7. Съмнявам се, че след 8 години ще решите да си купите нова батерия, защото ще си купите напряко нов е-автомобил. Що касае сервизирането, нещата стоят по този начин: на 30 000 км има единствено обзор. На 120 000 км има промяна на антифриз. На 4 година се сменя спирачна течност. Май е това. Е, първичната цена си е доста висока: 63 990 лева с Данък добавена стойност. За нас това си е доста скъпо, само че на запад хората мислят по различен метод, стандартът им е различен, а и имат опцията да си разрешат втори автомобил. Като подобен, електрическият автомобил несъмнено е оптималният вид. За момента. Остава да забележим по кое време той ще се трансформира в подобен за главен автомобил.

Технически характерности:

Renault Zoe R90 Long Range

Размери

Дължина, мм: 4084

Широчина, мм: 1730

Височина, мм: 1562

Междуосие, мм: 2588

Маса, кг: 1480

Мотор

Тип: трифазен синхронен електромотор

Макс. мощ, к.с. (kW): 90 (68)

Макс. въртящ миг, Нм: 220

Батерия

Тип: литиево-йонна

Капацитет, kWh: 41

Тегло, кг: 305

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 135

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 13,2

Вредни излъчвания СО2, г/км: 0

Базова цена, лева с Данък добавена стойност: 63 990
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР