Фади Алнаамат-Шеер показва купчина документи. Бакалавър по английски език и

...
Фади Алнаамат-Шеер показва купчина документи. Бакалавър по английски език и
Коментари Харесай

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?

Фади Алнаамат-Шеер демонстрира купчина документи. " Бакалавър по британски език и литература, магистър по преподаване на британски, магистър по демография и тапия по педагогика. Всички те са приети от Германската работа за задгранично обучение ", споделя мъжът. Освен това той има петгодишен опит като преподавател в своята татковина Сирия. Но всички тези документи и квалификации не са задоволителни, с цел да преподава британски на децата в немската провинция Саарланд. Германското министерство на образованието е на мнението, че дипломите на Алнаамат-Шеер не могат да бъдат приравнени с немските. " Трябва да последвам още веднъж. Не желая да го върша ", споделя 33-годишният мъж.

Малка част от задграничните учители могат да практикуват в Германия

" С отхвърли за признание в действителност се дава на учителите да схванат, че образованието в тяхната страна има по-малка стойност ", споделя Ариана Ерарио, която дава отговор за миграцията и битката с дискриминирането в Синдиката на чиновниците в региона на образованието и науката GEW. Последното изследване на GEW сочи, че от към 2500 учители, които са получили образованието си в чужбина и желаят то да бъде прието на територията на Федералната република, едвам 500 биват утвърдени.

" В никоя друга специалност шансът за признание на образованието не е по-малък ", изяснява Роман Джордж, който е създател на проучването. " При здравните специалности над половината се признават незабавно. Негативни отговори съвсем няма. " Това е мъчно да се оправдае обективно, обвързвано е най-много с просветителния федерализъм. Гражданите на Европейски Съюз имат законно право на признание на професионалната им подготовка, добита в друга страна от Общността, при изискване че тя е сравнима с немската. За хората от страни отвън Европейски Съюз обстановката е по-трудна. Според изследването, учителите от чужбина са изправени пред съществени трудности в Бавария, Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саарланд. " Докато доста от северните провинции са създали концепции, които да разрешат на учителите мигранти да стартират работа ", изяснява създателят на проучването. В някои от тях, като да вземем за пример Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия, са готови и специфични квалификационни стратегии.

" Винаги съм желал да преподавам на деца "

Почти на всички места учителите се специализират по един предмет, а в Германия един преподавател преподава два образователни предмета, от време на време даже три. Тази разлика е един от най -големите проблеми. Наред с квалификацията му, и способността да преподава немски като непознат език на деца с миграционен генезис не оказва помощ на Фади Алнаамат-Шеер. Той работи от 2019-а година като независим бизнесмен - преподава немски и британски на мигранти в разнообразни институции, оказва помощ и като преводач в полицията. " Доставя ми наслаждение да работя с възрастни. Но постоянно съм желал да преподавам на деца - това е част от мен, от моята същина. В момента се усещам малоценен ", признава той. Според проучването на GEW, доста преподаватели работят под равнището си на подготовка и получават доста по-малко.

Недостигът на учители в Германия е сериозен

Освен всичко друго, някои федерални провинции изискват документ за притежаване на езика на равнище C2 още през цялото време - при подаването на молбата за работа, а C2 се равнява съвсем на майчин език. За мнозина този документ е непостижим, а и липсват езикови курсове. От GEW подлагат на критика и обстоятелството, че управляващите подробно ревизират университетските достижения, вместо да обръщат повече внимание на професионалния опит. " Това наподобява ненапълно неуместно ", споделя Джордж. От синдиката упорстват за по-качествена инспекция и поддръжка на засегнатите. В идващите 10 години се чака дефицитът на преподаватели в Германия да доближи 250 хиляди.Чуждестранните учители не могат изцяло да решат този проблем, само че могат най-малко да го забавят. Фади Алнаамат-Шеер не желае да се мести от Саарланд. " Тук имам другари, тук се усещам добре. Чувствам се като гражданин на Саарланд, тук е моят дом ", споделя той. Затова се надява, че идващото държавно управление на провинцията ще улесни разпоредбите за хора като него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР