Facebook, YouTube, TikTok, Twitter и дори LinkedIn пуснаха олекотени версии

...
Facebook, YouTube, TikTok, Twitter и дори LinkedIn пуснаха олекотени версии
Коментари Харесай

Защо технологичните компании масово пускат олекотени приложения?

Facebook, YouTube, TikTok, Twitter и даже LinkedIn пуснаха олекотени версии на платформите си.

Основната причина за тази наклонност е жаждата на тези компании да обхванат на огромните разрастващи се пазари, показват анализатори.

През предишния месец Spotify Lite публично дебютира на 36 пазара, до момента в който Tinder също разгласи проекти за стартиране на лична олекотена версия.

При към 6.5 милиарда души по света, живеещи в разрастващи се пазари, капацитетът за софтуерните компании е повече от явен. За да реализират триумф в страни, като Индия да вземем за пример, корпорациите обаче би трябвало да подхващат друг метод от нормалната си тактика, защото тези пазари се характеризират с някои ограничавания.

Потребителите в разрастващите се пазари нормално разчитат на базови модели телефони, вместо на модерните и скъпи смарт телефони.

Това е главен проблем за проникването на някои от най-популярните приложения в тези страни, защото старите устройства не могат да поддържат този програмен продукт, който, с изключение на всичко друго, заема цялата памет на по-старите модели телефони. 

„ Проникването на смарт телефоните растеше с бързи темпове в разрастващите се пазари, само че лимитите за ползване на мобилни данни и свързаността могат да бъдат предизвикателство за потребителите ”, споделя Юн Уен Уо, старши анализатор в IHS Markit, представен от CNBC.

Анкета на Pew Research Center сочи, че приблизително 27% от пълнолетните в 11 разрастващи се пазара имат смарт телефон, само че не и таблет или компютър вкъщи. В САЮ близо 75% от пълнолетните имат настолен компютър или преносим компютър, до момента в който 50% имат таблет.

Нивото на достъп ди закрепен интернет също е много ниско в тези страни, а мобилният интернет продължава да е прекомерно безценен, по данни на GSM Association от 2017 година

Технологичните компании оферират олекотени приложения, с цел да съобразят услугите си с потребителите, които нямат достъп до безграничен интернет, излиза наяве от думите на Юн Уен Уо.

Видът устройство също има значение, показва Адриан Лий, старши шеф и анализатор в Gartner. Потребителите в разрастващите се пазари като цяло разчитат на мудни смарт телефони, което значи, че са лимитирани откъм достъп до редица приложения, споделя той. 

Мрежовата инфраструктура също изостава в разрастващите се страни, което се материализира под формата на муден интернет и не изключително прелестно преживяване за потребителите.

„ Когато пътуваме, да вземем за пример, когато използваме WiFi на разнообразни места, осъзнаваме, че някои WiFi връзки работят по-добре, а други не ”, споделя Навийн Мишра, шеф във Frost & Sullivan.

По-малко е повече

За да се оправят с всички горепосочени проблеми, софтуерните компании започнаха всеобщо да пускат олекотени версии на своите приложения, които заемат по-малко пространство на устройствата, имат по-малко екстри и употребяват по-малко данни, до момента в който въпреки всичко оферират главната услуга, за която са основани.

За да сработри моделът, някои функционалности на приложенията са орязани.

„ Технологичните компании би трябвало да схванат коя съответна функционалност на приложението е употребена най-често и кои от другите екстри не са нужни. Тогава могат да орежат тези екстри за да създадат приложението по-леко ”, споделя Мишра.

Например, Tinder Lite ще заема 25 пъти по-малко пространство на смарт телефоните и ще точи по-малко мобилен интернет. Въпреки това, приложението ще предлага цялостна функционалност.

Нова наклонност

Тегленията на олекотените версии се усилват в главните разрастващи се райони, по данни на Sensor Tower.

Фейсбук Lite е бил изтеглен над 650 млн. пъти в Индия, Южна Америка и Югоизточна Азия, като това е най-тегленото олекотено приложение в тези точки на света.

В Индия и Югоизточна Азия TikTok Lite е петото най-популярно леко приложение, като таргетира консуматори, които за първи път имат достъп до смарт телефон и не разполагат с връзка с бърз интернет. То е било свалено 35 млн. пъти в Индия и Югоизточна Азия от началото на тази година.

Сред другите известни олекотени приложения попадат YouTube Go, Messenger Lite и браузъра Opera Mini.

Въпреки че цялостните версии на приложенията имат доста повече сваляния от олекотените си версии, леките стратегии се радват на по-висок ритъм на навлизане, сочат данните на Sensor Tower.

Съоснователят на Sensor Tower Алекс Малафеев разяснява, че олекотените версии на известните мобилни приложения ще продължат да изпераварват цялостните си версии на разрастващите се пазари, защото скъпият интернет и старите устройства ги вършат по-масови там.

„ Всяко известно приложение може да се възползва от олекотена версия на тези пазари и разработчиците би трябвало да обмислят концепцията да ги оферират през цялото време “, споделя той.

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР