Facebook, Twitter и Instagram са сред десетте най-популярни и посещавани

...
Facebook, Twitter и Instagram са сред десетте най-популярни и посещавани
Коментари Харесай

Петте най-често срещани грешки, които допускаме в социалните мрежи

Facebook, Twitter и Instagram са измежду десетте най-популярни и посещавани уеб уеб сайтове в света съгласно последни проучвания. Въпреки че милиарди хора прекарват хиляди часове всеки ден в тези платформи на обществените мрежи, не са доста тези, които смятат, че тази активност е рискова. Рискът произтича от небрежните дейности, които всички ние от време на време вършим онлайн, когато забравим за неприкосновеността на персоналния ни живот.

Даниел Маркюсън, специалист по неприкосновеността на персоналния живот в цифровото пространство в NordVPN споделя, че неприкосновеността на профила ви в обществената мрежа е толкоз значима, колкото и наличието, което публикувате. Макар че неприкосновеността на услугите на обществените мрежи като въпрос на персонален избор може да бъде противоречива, специалистът избра най-често срещаните неточности, които всички консуматори позволяват и изяснява по какъв начин да ги избегнат:

Прекомерно шерване

Опасно е да разкривате прекалено много или прекомерно сензитивна информация, като локации, самолетен билет или паспортни фотоси с идентификационни номера, назад преброяване на дните, които ви остават, преди да заминете на отмора, нови скъпи покупки и други Престъпниците, които дебнат онлайн, могат да употребяват тази информация, с цел да откраднат самоличността ви, да влязат с щурм в дома ви или просто да ви изнудват. Освен това, хакери постоянно търсят да атакуват прочувствено уязвими хора, тъй че изблика ви на страсти в обществената мрежа може да се обърне против вас.

Не споделяйте персонални данни, като домакински адрес и телефонен номер в профилите си в обществените мрежи, защото те могат да бъдат елементарно налични за всеки. Даниел Маркюсън от NordVPN споделя, че е по-добре да се въздържаме от шерване на изявления онлайн, до момента в който отсъстваме, изключително тези, които демонстрират местоположението ви в действително време. Експертът също по този начин се опълчва на изявленията на фотоси на каквито и да е документи, съдържащи сензитивна информация или кодове, които могат да се сканират като QR кодове и баркодове. И не забравяйте да не споделяте персоналните си усеща или да участвате в разгорещени онлайн полемики, които да привлекат вниманието на измамници.

Използване на една ключова дума за всички профили в обществените мрежи

Представете си, че паролата ви за Twitter е разкрита и употребявате същата за профила си във Фейсбук и Instagram. Хакерът в този момент може да ви блокира от вашите профили в обществените мрежи, да получи достъп до всички ваши персонални данни, в това число фотосите ви и да ги употребява по злонамерени способи.

За да избегнете допустима кражба на самоличността, би трябвало да употребявате разнообразни пароли за другите обществени платформи. Също по този начин е добра процедура да променяте постоянно паролите си и да използвайте такива, които са надеждни. Даниел Маркюсън предлага потреблението на инструмент за ръководство на пароли, като NordPass. Той запомня комплицираните ви пароли или ги генерира за вас, както и ви разрешава да съхранявате, организирате и да получавате достъп до паролите си където и да се намирате.

Пренебрегване на настройките за поверителността на профила ви

Потребителите на обществените мрежи от време на време не помнят за киберсигурността до момента в който споделят сензитивна информация и прибавят хора, които не познават към листата си с другари. Обаче някой от тези непознати може да е виртуален гамен, който би могъл да ви изпраща рискови подправени вести или да ви изпраща вирусни връзки посредством известия. Тези хора също получават достъп до фотосите ви и друга информация, която споделяте с приятелите си.

Така че, не приемайте другарства в обществена мрежа от хора, които не познавате. Винаги можете да погледнете листата с общи другари или взаимни ползи, преди да добавите някого във вашия Фейсбук.

Дори и да не се сприятелявате с непознати, само че профилът ви е обществен, всеки може да изтръгне данните ви и да ги употребява за лични подмолни потребности. Даниел Маркюсън припомня да проверявате с кого споделяте информацията си, преди да публикувате нещо онлайн. Уверете се, че изявленията ви са забележими единствено за вашите другари, а не за всички в интернет пространството.

Попълване на викторини

Как ще изглеждате след 50 години? На кой воин от „ Игра на тронове “ наподобявате? С помощта на зловредни софтуерни приставки измамниците употребяват тези проби, с цел да получат персоналната ви информация. През март тази година, Фейсбук предяви иск против двама основатели на викторини от Украйна, които са употребявали такива игри, с цел да получат достъп и откраднат персонални данни на Фейсбук консуматори. Измамниците са изпращали на Фейсбук консуматори техни лични реклами, вместо публично утвърдените.

Въпреки че Фейсбук викторините наподобяват изцяло безобидни, не се поддавайте на тях. Техните логаритми са прекомерно елементарни, с цел да ви кажат истината, тъй че бъдете скептично настроени и просто не ги попълвайте. Според Даниел Маркюсън от NordVPN, в случай че въпреки всичко не можете да устоите на даден съблазнителен тест, проверете каква информация се изисква от профила ви и решете дали в действителност желаете да я споделите.

Използване на обществената мрежа от несигурни, публични Wi-Fi точки за достъп

Последното изследване, демонстрира, че 79% от потребителите на публични Wi-Fi точки за достъп поемат обилни опасности при избора си на мрежа. Те сортират точка за достъп по отношение на силата на Wi-Fi сигнала, стопират се на име, което звучи уместно или просто избират всяка безвъзмездна алтернатива. Обаче хакерите употребяват незащитени публични връзки, с цел да шпионират устройствата на хората и да крадат персоналните им данни, в това число пароли за обществените мрежи.

Бъдете доста деликатни, когато се свързвате към безвъзмездна Wi-Fi точка за достъп в кафенета, хотели и други публични места, защото могат да бъдат незадоволително предпазени. Не влизайте в обществените си профили или не посещавайте чувствителни уеб уеб сайтове, когато употребявате социална Wi-Fi точка за достъп. Един от най-хубавите способи за безвредно потребление на социална точка за достъп е да инсталирате VPN, като NordVPN. Това ще ви подсигурява частна интернет връзка и никакви чувствителни данни не могат да бъдат откраднати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР