Facebook твърди, че неволно изтеглил имейл контактите на 1,5 милиона

...
Facebook твърди, че неволно изтеглил имейл контактите на 1,5 милиона
Коментари Харесай

Facebook неволно изтеглил мейл контактите на 1,5 млн. души

Facebook твърди, че " несъзнателно изтеглил " имейл контактите на 1,5 милиона консуматори без тяхното познание или единодушие, оповестява Business Insider.

От май 2016 година компанията събира описи с контакти за тези консуматори, които са нови в обществената мрежа, само че защото са " несъзнателно качени във Фейсбук " в този момент ги изтрива.

Признанието идва откакто чиновник по сигурност на информацията с псевдонимн e-sushi вижда, че Фейсбук приканва някои консуматори да вкарват паролите си за е-поща, когато се записват с нов акаунт, с цел да ревизират самоличността им. След това Business Insider открива, че в случай че сте въвели паролата си за е-поща, се появява известие, в което се споделя, че " импортира " контактите ви, без първо да се изиска позволение.

Фейсбук разкри, че тези контакти са вкарани в системите на Фейсбук, където са употребявани за възстановяване на рекламата на Фейсбук, създаване на уеб обществени връзки и препоръчване за прибавяне на другари.

Говорител на Фейсбук декларира преди май 2016 година, че предлага алтернатива за инспекция на потребителски акаунт, като се употребява паролата за е-поща и непринудено качване на контакти по едно и също време. Въпреки това, компанията е трансформирала функционалността, а текстът, информиращ потребителите, че техните контакти ще бъдат качени, е заличен - само че главната функционалност не е.

Фейсбук няма достъп до наличието на имейлите на потребителите, изяснява представителят. Общият брой на хората, чиято информация за контакти е непозволено получена от Фейсбук, може да се окаже в десетки или даже стотици милиони, защото хората от време на време имат стотици контакти, съхранявани в техните имейл сметки. Говорителят не може да даде цифра за общия брой контакти, получени по този метод.

Инцидентът е най-новата неточност в неприкосновеността на персоналния живот от софтуерния колос, който скача от скандал в скандал през последните две години.

След абсурда в Cambridge Analytica при започване на 2018 година, когато се оказа, че политическа компания е събрала нелегално данни за десетки милиони консуматори на Фейсбук, методът на компанията към обработката на данните на потребителите е подложен на мощен надзор.

Съвсем скоро, през март 2019 година, компанията разкри, че несъзнателно е съхранила стотици милиони пароли за потребителски сметки в открит текст, обратно на най-хубавите практики за сигурност.

Фейсбук към този момент възнамерява да уведоми 1,5-те милиона консуматори през идващите дни и да изтрие контактите от системите на компанията.

" Миналият месец спряхме да предлагаме инспекция с ключова дума за имейли като алтернатива за хората, които удостоверяват профила си при регистрация за първи път. Когато проверихме стъпките, през които хората минават, с цел да удостоверят профилите си, установихме, че в някои случаи имейл контактите на хората са непреднамерено качени във Фейсбук, когато те основават акаунта си ", декларира представителят на компанията.

" Изчислено е, че до 1,5 милиона имейл контакта на хората може да са били качени. Тези контакти не са споделени с никого и ние ги изтриваме. Поправихме главния проблем и уведомяваме хората, чиито контакти са свалени. Хората могат да ревизират и ръководят контактите, които споделят с Фейсбук в своите настройки ", добавя компанията./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР