Facebook се превърна в синоним на нарушаване на неприкосновеността на

...
Facebook се превърна в синоним на нарушаване на неприкосновеността на
Коментари Харесай

Facebook вгражда скрит код в снимките, за да следи кой ги вижда и споделя

Facebook се трансформира в синоним на нарушение на неприкосновеността на персоналния живот, изключително след абсурда с Cambridge Analytica. А в този момент, в седмицата, в която се появи информация, че обществената мрежа ще бъда санкционирана с рекордна сума от $5 милиарда, австралийски специалист още веднъж повдигна въпроса за това, че Фейсбук вгражда скрити кодове в фотосите, качени от потребителите в обществената мрежа.

Според Един Юсупович (Edin Jusupovic), Фейсбук вгражда специфични кодове в качените в неговите сървъри фотоси . След това става допустимо напълно лесното следене дейностите на потребителите, изтеглили тези изображения с вградени кодове. Специалистът заяви в своя Twitter акаунт, че е забелязал структурна особеност в шестнадесетичния дъмп на файлове с изображения от Фейсбук. Поред него, това е специфичната директива IPTC, за която специалистът в прав текст споделя, че това е шокиращо равнище на следене на потребителите.

#facebook is embedding tracking data inside photos you download.

I noticed a structural abnormality when looking at a hex dump of an image file from an unknown origin only to discover it contained what I now understand is an IPTC special instruction. Shocking level of tracking.. pic.twitter.com/WC1u7Zh5gN

— Edin Jusupovic (@oasace) July 11, 2019

Според откривателя, по този метод Фейсбук може да наблюдава белязаните посредством модерна стеганография фотоси надалеч отвън рамките на своята мрежа и напълно тъкмо да дефинира, тъкмо кой първи е качил тази фотография, както и още доста друга най-разнообразна информация от сходен вид.

Специалните IPTC указания на процедура са нещо като водни значи, добавяни от Фейсбук, с цел да бележи изображенията. Те могат да се употребяват за следене правата на благосъстоятелност на изображенията, за по-точно таргетиране на рекламите и за следене връзките сред другите консуматори.

Forbes показва забавни образци за потреблението на тези кодове. Ако да вземем за пример, консуматор 2 е изтеглил същия комплект фотоси, като консуматор 1, дано да им покажем идентични реклами. Друг образец се отнася до подправените вести. Изтегляш мем от някакъв акаунт, за който е известно, че популяризира агитация или ненавист и Фейсбук те отбелязва като човек, който има вяра в тази агитация и може да продаде тези данни на политическите партии.

Аналитиците отбелязваха, че Фейсбук употребява тези трасиращи кодове от 2016 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР