Facebook се бори с политически проблеми, откогато фалшивите новини започнаха

...
Facebook се бори с политически проблеми, откогато фалшивите новини започнаха
Коментари Харесай

Facebook е използвала за защитник PR фирма, атакувала Сорос

Facebook се бори с политически проблеми, след като подправените вести започнаха да се популяризират в платформата преди президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Още по тематиката
Споделяй и владей

Мобилните приложения не престават да събират и популяризират потребителска информация към трети страни
9 ное 2018
Голямата работа на рекламните организации

Кои са най-големите информационни групи в България, които ръководят близо 280 млн. рекламни вложения и по какъв начин дигитализацията трансформира бизнеса им
9 ное 2018
Между конспирацията и модерацията

Изтрити профили и изявления във Фейсбук породиха въпроси по отношение на модерацията на уеб страницата. Обясненията може да са по-прости
8 ное 2018 След като Фейсбук беше забъркана в поредност от кавги за потребление на мрежата ѝ за политически цели от Русия, за слаб надзор върху това с кого споделя данните на потребителите и рецензии, че не съумява да овладее вълната от ненавист, компанията на Марк Зукърбърг е минала в контраофанзива. В нея тя е употребила услугите на PR компания, прибегнала и до внушения, че зад рецензиите стои мрежа, финансирана от Джордж Сорос. Това демонстрира следствие на New York Times, което се базира на диалози с над 50 души. От Фейсбук са отказали да дават мнения на Зукърбърг и Сандбърг преди обявата.

Според информацията в него най-голямата обществена мрежа в света работи с консултантската компания Definers Public Affairs, която популяризира от симпатизиращ на републиканците уебсайт хвалби за Фейсбук и на отрицателни истории за политическите ѝ критици, включващи мятане на виновност върху съперници като Гугъл и Apple. Твърди се още, че това е част от тактика, която цели да се разсее вниманието към Фейсбук поради свадите. Президентът на " Отворено общество " Патрик Гаспард разяснява в профила си в Twitter, че тази тактичност е " неправилна, рискова и би трябвало да бъде наказана "

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Платформата е знаела авансово за съветската интервенция

В следствието са твърди също по този начин, че управлението на обществената мрежа е знаело за казуса с съветската интервенция в американските избори още напролет на 2016 година Това не попречи на Марк Зукърбърг да съобщи през есента на 2016 година, че е " откачена концепция " компанията му да е играла някаква роля в решение изхода от изборите.

Но техническите лица на платформата са видели най-малко половин година по-рано, че съветски хакери нападат профили в обществената мрежа на хора, свързани с президентската акция. По-късно те следили по какъв начин следени от руснаци профили споделят с кореспонденти информация от хакнатата поща на управлението на Демократическата партия. Списъкът със свидетелства е бил формиран повече от година преди Фейсбук да стартира да ги споделя с обществеността и даже със личния си ръб на шефовете.

Защитната реакция

В отговор на рецензиите компанията на Зукърбърг е почнала лобистка акция, за която е отговаряла основният действен шеф Шерил Сандбърг. Част от тази акция е наемането на PR компанията Definers Public Affairs, а в серия изявления Сорос се разказва като силата, стояща зад някакво всеобхватно " анти-Facebook придвижване ". Използвани са били и бизнес връзки, посредством които е лобирано пред организации за отбрана гражданските права на евреите да се включат с рецензии, че нападките против Фейсбук са и антисемитски.

В писмо до Шерил Сандбърг, основния действен шеф на Фейсбук, президентът на " Отворено общество " Патрик Гаспард написа: " Разочароващо е да забележим по какъв начин не сте се справили с това да контролирате езика на омразата и да допускате дезинформация в платформата. Сега излиза наяве, че сте заставали зад тези дела, без да поемате действителни дейности за тях ".

В четвъртък от обществената мрежа са декларирали за New York Times, че са прекъснали връзките си с Definers Public Affairs. Но след обявата конгресменът демократ Дейвид Сайсилин, който се чака да оглави правната комисия на Камарата на представителите в новия състав на Конгреса, съобщи, че явно " ръководителите на Фейсбук постоянно ще слагат големите си облаги пред ползите на клиентите си ", заради което на компанията не може да се има доверие, че ще се саморегулира и Народното събрание би трябвало да се намеси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР