Facebook премахна 500 страници и акаунти, които са обвинени, че

...
Facebook премахна 500 страници и акаунти, които са обвинени, че
Коментари Харесай

Фейсбук затвори над 500 страници и акаунти заради фалшиви новини

Facebook отстрани 500 страници и сметки, които са упрекнати, че популяризират подправени вести в Централна Европа, Украйна и други Източно Европейски страни. Това приключи напъните на две обособени групи " да манипулират хората " написа в блога на Фейсбук.

Акаунтите са имали повече от 900 000 почитатели и общо са изхарчили повече от 160 000 $ за реклама, оповестява Би Би Си, представени от Нова тв.

Фейсбук твърди, че сметките са свързани с съветска държавна организация, която популяризира подправени вести. Това удари две обособени акции, които " координирано разпространяваха неистинско наличие ".

Основната група от страници и сметки е била ситуирана в Русия, само че е таргетирала наличие за съвсем всички райони и страни в Източна Европа.

Организациите ръководещи мрежите от страници се показват като самостоятелни източници на вести и постоянно пускат информация за голям брой тематики, като здраве, пътешествия, спорт, стопанска система и политика. Освен това тези страници постоянно пишат за протестни придвижвания и пускат изказвания срещу НАТО, както и такива за битка с корупцията.

Разследващите са разкрили, че доста от хората, стоящи зад тези сметки са работели за съветската новинарска организация Спутник. Другата група от страници също е била ситуирана в Русия, само че цялото наличие е било ориентирано към Украйна.

От Фейсбук обясниха, че са свалили страниците и сметките не на база на това, което популяризират, а въз основата по какъв начин го популяризират.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР