Facebook отново защити Libra, този път срещу опасенията, че криптовалутата

Facebook отново защити Libra, този път срещу опасенията, че криптовалутата ...

Facebook: Централните банки нямат повод да се страхуват от Libra.


Facebook отново защити Libra, този път срещу опасенията, че криптовалутата може да замени суверенните валути – от щатския долар до еврото – и да заплаши контрола на централните банки, пише Bloomberg.

Дейвид Маркус, директорът, който ръководи проекта на Facebook, публикува серия от туитове в същия ден, в който членове на Libra Association се срещнаха с регулаторите, свикани от работна група на Г-7 в Швейцария. Той твърди, че създаването на Libra не е дигитален еквивалент на печатането на щатски долари или емитиране на ново евро. Според него просто съществуването на Libra не създава нова стойност.Още по тематаИ Германия ще блокира LibraФранция иска единни правила за криптовалутите в ЕСИв Мерш: Плановете на Facebook за дигитална валута са примамливи, но коварни

Плановете на Facebook за криптовалутата, разкрити през юни, се изправиха пред сериозен отпор от страна на регулаторите по целия свят. Едно от най-големите притеснения е, че новата дигитална валута ще бъде ползвана от контрабандисти, наркодилъри и терористи. Друг проблем е, че социалната мрежа, която като цяло има лоша история с опазването на личните данни в очите на регулаторите, не е смятана за доверен играч, който до борави с чувствителна финансова информация. Facebook многократно заяви, че ще бъде само една от много компании, които ще управляват новата валута.

"Напоследък се говори много за това как Libra заплашва суверенитета на нациите, когато става дума за пари“, писа в Twitter Маркъс. „Libra ще бъде подкрепена 1:1 от кошница от силни валути. Това означава, че за всяка съществуваща единица от Libra, трябва да има еквивалентна стойност в резерва. Като такава, няма създаване на пари, което стриктно ще си остане в ръцете на суверенните нации“.

Валутната конкуренция също е сред проблемите, които карат регулаторите да са по-предпазливи.

След туитовете на Маркъс Кристиан Каталини, водещият икономист на Facebook, който работи по Libra, отказа да каже дали проблемът е излязъл на преден план по време на срещата в понеделник сутрин. Но коментира, че този елемент от Liba е един от многото, които са „неразбрани или неправилно тълкувани“.

"Целият дизайн на Libra е свързан с това тя да бъде допълнение към валутите, а не техен заместител“, обясни той.

На този етап Libra все още не съществува, а Facebook обеща, че няма да я пусне, докато регулаторите не останат доволни. Тя се надява това да се случи в някакъв момент през 2020 г.

Източник: investor.bg