Facebook от доста време се опитваше да прикрива, че работи

...
Facebook от доста време се опитваше да прикрива, че работи
Коментари Харесай

Facebook разработва проект за собствена криптовалута

Facebook от много време се опитваше да прикрива, че работи по блокчейн, само че към този момент стана ясно. От компанията дадоха изявление за Уолстрийт джърнъл, където се удостоверява. За компанията се виждаше, че непрекъснато набира блокчейн експерти - в своя план Libra. С него задачата е да бъде основана нейната криптовалута стейбълкойн (stablecoin), която обаче е обвързвана с стандартната фиатна валута. Тоест, от FB най-вероятно ще пуснат един токън, който ще бъде възран 1 към 1 с щатския $ и ще бъде употребен за разплащане посредством Фейсбук. По същия метод, както към този момент се случва с WeChat в Китай. (Това надлежно ще заплаши доста други огромни софтуерни играчи. Amazon е измежду тях.) 

Това описа от сцената на проведения от сп. Мениджър през днешния ден в хотел INTERCONTINENTAL конгрес " Бъдещето на парите "  Ангел Гяуров, финансов шеф на компанията Belayer, с над 10-годишен опит в работата във фондове за частни финансови вложения и в хеджфондове. 

Компанията му Belayer е на пазара от 2017 година и стартира с ръководство на портфейл от криптовалути. От средата на предходната година дава и консултантска услуга, обвързвана с блокчейн планове. 

" Криптовалутите са едно от приложенията на блокчейн технологиите. И тъй като " крипто " стана малко мръсна дума напоследък, какво се случи в блокчейн сферата? Най-известната криптовалута биткойн от 1 януари 2017 до днешния ден имаше великански пик и след това голям срив - при започване на 2018. В края на 2017 имаше надценяване на биткойна. Защо? Традиционното пояснение на Улстроиийт е, че когато става въпрос за пари, хората се водят от две неща - лакомия и боязън ", сподели още Ангел Гяуров. 

В началото на 2018 сривът бе придружен от неприятните вести за разнообразни ICO (Initial Coin Offering) измами. Започна интервалът на така наречен криптозима. Имаше отрезвяване и броене на неприятните планове. Много вложители изгубиха парите си посредством пословичните неприятни ICO случаи. Имаше голям скок и параноя, след това срив. От 2018 година насам обаче всички компании, работещи в блокчейн планове, не стопират да работят, означи още Ангел Гяуров.

Същевременно пазарът на криптовалути не е ликвиден, той е в начален стадий на развиването си. Очевидно обаче има вложители сега, които виждат дълготраен капацитет на тези планове.

В първото тримесечие на 2019 година има повишаване от към 16% на цената на криптовалутите, което се регистрира като възвръщане на доверието от страна на вложителите. Освен това, никой не е спирал да работи по построяването на ифраструктурата на блокчейн.

Със сигурност към този момент няма огромна корпорация, финансова институция или държавно управление и централна банка, които да не са отчели капацитета на блокчейн технологиите и че те са тук, акцентират поддръжниците.

През януари излезе отчет на Банката за интернационалните разплащания в Базел, съгласно който над 40 централни банки по света създават и тестват блокчейн. Шведската централна банка да вземем за пример е много напред с тяхната е-крона - електронна крона. Наскоро излезе информация, че над 90% от заплащанията в Швеция са безкешови. И по закон питейни заведения и заведения за хранене имат право да откажат кешовите заплащания на клиентите.

Съответно, незабавно породи една полемика, че " кеш е равно на независимост ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР