Facebook обяви създаването на Надзорен съвет, който ще решава как

...
Facebook обяви създаването на Надзорен съвет, който ще решава как
Коментари Харесай

Facebook обяви създаването на надзорен орган

Facebook разгласи основаването на Надзорен съвет, който ще взема решение по какъв начин да бъде ръководена обществената мрежа, оповестява БГНЕС. Компанията сподели, че групата специалисти ще преглежда първия си случай през 2020 година

Идеята, която в американски медии нарекоха " Върховния съд на Фейсбук ", планува съвет от 40 души от целия свят, макар че се чака първоначално участниците да са по-малко. Наблюдатели слагат под подозрение независимостта на сходен Надзорен съвет, както и задачите на неговото основаване.

" Във Фейсбук няма съд. Единственият глас, който има действителна тежест, е този на притежателя на контролния пакет акции Марк Зукърбърг. Върховният съд на Facebook търси цялата помпозност и тържественост на същинските правосъдни институции, само че действително не носи никаква отговорност пред жителите ", споделя Бърни Хоган, учител в Института по интернет на университета Оксфорд.

Фейсбук разгласи, че Надзорния съвет ще стартира работа с най-малко 11 краткотрайни членове, като имената им ще бъдат оповестени обществено.

Решенията след техните заседания също ще се разгласяват. Заплащането им ще идва от концерн, учреден и финансиран от  Facebook.

" Ние сме виновни за използването на избрана политика и взимаме милиони решения всяка седмица. Но в последна сметка нямам доверие, че частни компании като нашата, би трябвало да взимат толкоз значими решения за свободата на словото сами ", написа Марк Зукърбърг.

Във вторник (17 септември),  Facebook разгласява устава на Надзорния съвет, като уточни за съществени негови цели: Надзор над решенията за наличието на  Facebook; Промяна на решенията на  Facebook, в случай че това се налага; Да бъде има ролята на самостоятелен престиж отвън Фейсбук.

Ако в компанията има съществени различия и всички равнища на ръководство са употребявани, въпросът ще се отнася до Надзорния съвет.

Фейсбук ще взема решение кои въпроси да бъдат импортирани в надзора за разглеждане, само че самия съвет ще дефинира кои от импортираните тематики ще бъдат вкарани в дневния ред.

Компанията разгласи, че чака Надзорния съвет да преглежда " десетки въпроси всяка година ", като ще се концентрира върху тематиките и решенията, които " ще донесат на обществото изгоди. "

" Решенията на съвета ще бъдат наложителни, без значение дали аз или различен във  Facebook не е склонен с тях. Те ще бъдат оповестени дружно с претекстовете за взимането им по метод, който ще защищити персоналното пространство на хората ", изясни още Марк Зукърбърг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР