Facebook обяви официално, че планира да пусне в обращение собствена

...
Facebook обяви официално, че планира да пусне в обращение собствена
Коментари Харесай

Криптовалутата на Facebook - изглежда като блокчейн, но не е блокчейн...

Facebook разгласи публично, че възнамерява да пусне в обращение лична криптовалута - либра през 2020 година Експерти и интернационалните медии от месеци разясниха, че чакат подобен ход, откакто от компанията от дълго време набират блокчейн експерти.

Вчера стана ясно, че преводи с либра ще могат да се вършат благодарение на услугите Фейсбук Messenger и WhatsApp, а също по този начин и посредством разработвано в момента особено приложение.

Криптовалутата на Фейсбук ще се споделя Libra. Пускат я в обращение следващата година

Какво да чакаме от либра и какво ще съставлява тя?

Чрез нея компанията стъпва на пазара на финансовите услуги и потребителите ще могат да закупят валутата с платформата и да я съхраняват в свои цифрови портфейли, изясни тази заран пред БНТ специалистът по осведомителна сигурност Борислав Сестримски. 

Новата криптовалута ще употребява блокчейн както и биткойн, само че характерното е, че там няма да има така наречен " копачки ". Нейната стойност постоянно ще дава отговор в пари в съответната страна.

" Когато Вие инвестирате левове в либра и върнете след това либра в левове, либрата, която е обменена в левове няма да остане в системата, а ще бъде " изгорена ". Така ще бъде избегнат инфлационен риск ", безапелационен е специалистът.

От Фейсбук обявика и Асоциация Libra, която ще служи като поръчител. 

Либрата ще се раздели на 100 дребни късчета и всеки участник, който взе участие в инвестицията, ще даде по 10 милиона $. Очакванията са, че новата криптовалута ще се трансформира в разменна монета за много от услугите във Фейсбук. Сестримски обаче не счита, че новата услуга ще покрие услугите, които предлага PayPal. Основно преимущество, което предлага Фейсбук, е че новата криптовалута ще има задоволително отбрана.

" Тепърва ще се появяват такива валути, тъй че занапред тази " война " на запас, който ще се мести от една компания в друга, ще съставлява електронно пренасяне на доверието на потребителите ", уверен е специалистът.

Финансовите данни на клиентите ще бъдат предпазени чрез схемите, употребявани от банките и финансовите организации. " Това няма да е проблем ", сигурен е Сестримски. Подробно се разказва придвижването на парите, по какъв начин ще се генерират и харчат. " Транзакциите могат да бъдат до хиляда на секунда! " - добави той.

Трудно ще бъде убеждаването на клиентите, че данните им няма да изтекат, само че по тази причина има разнообразни регулации.

Либра наподобява като блокчейн, само че не е блокчейн, означи през днешния ден в коментар уеб сайтът TechCrunch. " Тя не е същински децентрализирана. Това не е в действителност отворено, защото регистърът на транзакциите ще бъде наличен извънредно и единствено за членовете-основатели на Libra Association - в случай че Фейсбук или различен финансиращ създател не построи някакъв програмен интерфейс API ", продължава изданието. 

Криптовалутата либра е стейбълкойн (вид криптовалути, проектирани да сведат минимално съмненията на цените), защото е вързана с кошница от фиатни валути и скъпи бумаги. 

Асоциацията Libra, която ще следи валутата, се състои от 28 компании членове, в това число Vodafone, Mastercard, Visa, Stripe, Uber, Spotify. Либра ще бъде подкрепена от финансови активи, в това число скъпи бумаги на хазната на Съединени американски щати, в опит да се избегне неустойчивост. Тя изглежда повече като фиатни пари (пари, декларирани от държавно управление като законно платежно средство), в сравнение с като криптовалута, отбелязва още TechCrunch. Тоест, планът повече наподобява на работата на банките, в сравнение с биткойна. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР