[Facebook] Най-голямата социална мрежа в света Facebook официално обяви завоя

...
[Facebook] Най-голямата социална мрежа в света Facebook официално обяви завоя
Коментари Харесай

Facebook се насочва към повече поверителност, групи и общности

[Facebook] Най-голямата обществена мрежа в света Фейсбук публично разгласи завоя си към повече дискретност. На годишната конференция на разработчиците на компанията F8 Марк Зукърбърг разгласи редица промени освен в главната обществена мрежа, само че и в другите артикули на компанията като Instagram и WhatsApp. Под слогана " Бъдещето е поверително " изпълнителният шеф на компанията сподели най-масивния редизайн на Фейсбук през последните пет години, както и цялостна смяна във фокуса – към повече " групи и общности " и по-малко внимание върху потока от вести, в това число и от близки и другари.

Промените в платформата наподобяват като пряк отговор на Фейсбук след редицата кавги към компанията през последните две години, свързани неизбежно със слабата отбрана на данните на общо 2.7 милиарда консуматори, с които компанията разполага измежду всичките си артикули.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Интеграция и криптиране

Зукърбърг загатна за измененията в своя обява преди няколко месеца, а в този момент разкри в детайлности какво е бъдещето на Фейсбук като компания. Тя ще върви към все по-голяма интеграция на своите артикули, тъй че потребителите да могат да виждат на едно място какво разгласяват приятелите им във Фейсбук, Instagram и Messenger. Всички чат клиенти на компанията ще преминат към криптирани диалози, каквито сега има единствено в WhatsApp.

[Facebook]

Новият фокус на самата платформа Фейсбук, най-популярната с общо 2.3 милиарда дейни консуматори, ще бъде към повече групи и общности. Досега компанията залагаше на повече наличие от консуматори и страници в потока с вести, като тази опция ще се резервира, само че самодейните старания ще бъдат ориентирани към групите.

Самият нов дизайн на Фейсбук залага на бялата цветова гама вместо обичайното синьо – смяна, която беше маркирана и от самия Марк Зукърбърг. Освен тези промени платформата ще заложи и на услуги за онлайн срещи и повече принадлежности за доближаване на хората.

Въпросителните

Промените във Фейсбук раждат повече въпроси, в сравнение с отговори. Те няма да получат отговори най-малко до навлизането на новия редизайн, който се чака по-късно през годината, а в бизнес аспект – евентуално до началото на идната.

По отношение на поверителността Фейсбук може да реши голям собствен проблем, само че и да отвори друга кутия на Пандора – посредством криптираните диалози да стане по-лесен канал за организация на терористични групи и други, които до момента използваха по-маргинални приложения за връзка. Именно там, както и към фокуса върху групи, може да бъдат ориентирани идващите всеобщи рецензии към Фейсбук. От сцената на F8 Зукърбърг разяснява, че модераторите на мрежата интензивно отстраняват групи, чиято единствена цел е " сеене на ненавист ".

Другият огромен въпрос е по какъв начин ще се промени бизнес моделът на компанията. В момента над 98% от приходите на компанията идват от реклами, голямата част от които са в потока с вести на потребителите. С изместването на фокуса настрана от този поток и по-голям фокус към групите, където за момента реклами няма, измененията в бизнес модела на компанията наподобяват неизбежни.

Фейсбук е един от двата колоса в онлайн рекламата дружно с Гугъл, като ситуацията на двете компании е на процедура дуопол и е малко евентуално компанията да направи сходни огромни промени, без да има опция на настоящия си модел. От сцената обаче Зукърбърг не разяснява бизнес аспектите на Фейсбук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР