Facebook изобрети нова единица за измерване на времето – флик

...
Facebook изобрети нова единица за измерване на времето – флик
Коментари Харесай

Facebook измисли нова единица за време - Flick

Facebook изобрети нова единица за премерване на времето – флик (Flick). Тя е равна на 1/705 600 000 част от секундата и е повече от една наносекунда и по-малко от микросекунда.
Името Flick е редуциране от frame tick и корените му са кинематографски. Това споделя GitHub нейният основател Кристофър Хорват, който отдавана работи с Pixar, Weta Digital и Industrial Light & Magic. В множеството филми общоприетата кадрова периодичност е 24 фрагмента в секунда. Ако видеото бъде забавено, получаваме 24 статични изображения, които при избрана скорост основават заблуда за придвижване. Ако се употребяват общоприетите единици за време, продължителността на всеки от тези фрагменти е 41666666,669 наносекунди. Неудобни цифри, създаващи маса проблеми пред художниците и програмистите.

Фликът показва всеки фрейм като нормално четно число и може да се ползва за каквато и да е периодичност на фрагментите в киното. Така да вземем за пример, в случай че филмът е с 24 фрагмента в секунда, то всеки негов фрейм е с дълготрайност 29 400 000 флика. Във видеоигрите, където се избират 60 фрагмента в секунда, фреймът е с дълготрайност 11 760 000 флика. Това са елементарни цифри без десетична точка, които могат елементарно да се събират и изваждат, без никакви грижи за десетични дроби, напълно като при работата с наносекунди. Фликовете са комфортни при всякаква кадрова периодичност – 24, 25, 30, 48, 50, 60, 90, 100 и 120 херца.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР