Facebook и всички други уебсайтове ще могат да трият ваше

...
Facebook и всички други уебсайтове ще могат да трият ваше
Коментари Харесай

Правната комисия на ЕП гласува спорна директива за авторското право

Facebook и всички други уеб страници ще могат да трият ваше персонално наличие, в случай че преценяват, че нарушава авторски права. Това е една от вероятните промени в новата европейска инструкция за авторското право, която ще бъде гласувана през днешния ден в правната комисия на Европарламента, предава Дарик. Ако бъде призната, тя ще задължи всички уеб страници да слагат филтри, които да наблюдават в действително време какво качват потребителите.

Ако качите клип от сватбата си, а за декор звучи ария на Адел, логаритмите на Фейсбук ще я разпознаят и ще изтрият целия клип. Идеята срещна вълна от неодобрение - съперниците й настояват, че основава предпоставки за всеобща цензура и ще убие по-малките интернет платформи, защото технологията за сходни филтри е скъпа и с нея разполагат единствено колоси като Гугъл, Фейсбук и Youtube. 

Най-спорната част от новата инструкция е така наречен член 13, който към този момент ще държи всяка интернет платформа виновна за всичко, което потребителите качват, изясни Димитър Димитров от " Уикимедия ": " Проблемът е, че единственият метод да направиш това е, като следиш интензивно още преди да са се появили всички постове, всички мнения, всички качвания на всички твои консуматори. Което от наша позиция значи да инсталираш една система за контрол и шпионаж и преди каквото и да бъде показано в интернет, всяка платформата да го управлява ".

Алгоритмите във филтрите обаче не могат да разпознават изключения в авторското право, като цитиране, подигравка или прилагане за просветителни цели. Според IT експерта Божидар Божанов това ще докара до изтриването на доста легални материали.

Според изпълнителния шеф на " Мюзикаутор " Иван Димитров обаче сега платформи като Youtube печелят от авторско наличие и не заплащат задоволително на създателите.

 Според Димитър Димитров измененията единствено ще основат нов монополен пазар за огромните платформи, защото те единствени сега разполагат с технологията за филтри.

Директивата ще бъде гласувана през днешния ден в правната комисия на Европарламента. Български представител в нея е Ангел Джамбазки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР