Facebook и интернет промениха из основи съвременните медии, но техният

...
Facebook и интернет промениха из основи съвременните медии, но техният
Коментари Харесай

Facebook дава приоритет на местните новини

Facebook и интернет трансформираха радикално актуалните медии, само че техният резултат върху локалната публицистика е, може би, най-сериозен. В предишното хората се осведомиха в доста по-голяма степен от локалния вестник, радио или телевизия, а в този момент получават главната част от информацията през Фейсбук . И в действителност, платформата е съвършен вид да разберете какво се случва в народен и интернационален мащаб, само че не по този начин стоят нещата, когато стане дума за протичащото се във вашия град. Сега обаче, като част от тактиката за препозициониране на компанията, Фейсбук прави смяна в логаритъма си, с която извежда на напред във времето във вашия новинарски канал историите на локалните журналистически издания.

“Ние идентифицираме локалните издатели благодарение на връзки, които притеглят читателите в самостоятелен географски регион. Ако източника на дадена история е издател във вашия регион, чиято страница вие следвате, или ваш другар показа история от него, тя може да бъде с по-висок приоритет във вашата новинарски канал ”, се споделя в позиция на компанията.

Прочетете още: Snapchat със тактика по какъв начин да се възползва от новата политика на Фейсбук

Този ход идва като част от серията промени в новинарските излъчвания на Фейсбук, които са предопределени да го създадат по-приятелско, по-щастливо, по-информативно и по-достоверно място за превозване на време. Преди това от компанията анонсираха други няколко промени, които дават приоритет на изявленията, споделяни от другари и семейство, такива, които генерират полемика сред другари, и новинарски материали от " надеждни " източници.

Засилването на локалните вести сигурно звучи като нещо положително. Но, както и при други добре планувани на пръв взор промени в новинарския канал, е елементарно да си представим по какъв начин нещата елементарно могат да се объркат. По-конкретно, от изказването на Фейсбук наподобява, че платформата поставя знак за тъждество сред понятията “съдържание от локални издатели” и “местни новини”. Наистина, тези неща са свързани, само че надалеч не са едно и също и подсилването на едното не е наложително да подтиква другото.

Нека разгледаме за какво си заслужава Фейсбук да насочи напъните си в тази посока.

Местните новинарски организации през годините бяха съвсем унищожени, защото вниманието на читателите и рекламата се пренасочиха в огромната си част към онлайн пространството, като значително от тези вреди се дължат и на политиката на Фейсбук. Докато локалните медии оферират на рекламодателите опцията да таргетират публика единствено по географски симптом и публичен интерес (спортната страница, страницата за метода на живот и т.н.), Фейсбук основава доста по-фини принадлежности за ориентиране. В същото време локалните издатели откриха, че е мъчно да намерят необятна публика в обществената мрежа, чиито логаритми класират новините съгласно тяхната опция да провокират кликвания и лайкове, а не съгласно относимостта им към общността.

Според основния редактор на HuffPost Лидия Полгрийн да вземем за пример маргинализирането на локалната публицистика евентуално е спомогнало в немалка степен за запазването на историческите равнища на съмнение в медиите. Именно това, може би, изкушава Фейсбук да се опита да помогне за смяна на тази наклонност на съмнение, като изведе локалните вести на напред във времето, увеличавайки техния уеб трафик, а оттова и опциите на локалните издатели за повече онлайн реклама. Тази смяна също по този начин може да подтиква и нови вложения в локални онлайн вести.

Главният изпълнителен шеф на Марк Зукърбърг показва и друга причина, заради която компанията подхваща новата тактика.

“Местните вести ни оказват помощ да разберем проблемите, които са значими за нашите общности и засягат живота ни. Изследванията демонстрират, че четенето на локални вести е директно обвързвано с гражданския ангажимент. Хората, които знаят какво се случва към тях, са по-склонни да се включат и да оказват помощ то да се промени”, безапелационен е Зукърбърг.

Всеки безсрамник първо би се запитал какъв брой тъкмо локални вести чете и гледа Зукърбърг в действителност. Защото, в случай че сме почтени, локалните вести имат стойност, изключително когато включват авторски материали от професионални публицисти, които описват забавни истории, само че едва ли някой чака новата политика на Фейсбук внезапно да подтиква локалните медии да стартират да бълват значими журналистически следствия за злоупотреби в общинския съвет , които действително биха провокирали най-силна реакция и ангажираност.

Истината е, че огромна част от локалните вести - изключително когато става дума за малките екрани - постоянно са били също толкоз склонни към сензации и опростяване, колкото и националните - страховити закононарушения, обществени драми, разногласия от вида “този сподели, оня каза” и така нататък В същото време локалните издания, които обръщат внимание на по-сериозни тематики като отчетността на Общинския съвет и кмета, работата на иснтитуциите и така нататък нормално са скучни за читателите и феновете през множеството време. Това несъмнено минимизира вероятността сходни издания да се наложат във Фейсбук, без значение какъв брой инженери на компанията се пробват да ги подбутнат зад кулисите. Не на последно място, остава и въпросът по какъв начин обществената платформа ще се оправи с подправените вести на локално равнище, откакто години наред не можа да го направи в световен проект.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР