Facebook и белгийските музеи влязоха в разгорещен спор за творчеството

...
Facebook и белгийските музеи влязоха в разгорещен спор за творчеството
Коментари Харесай

Защо Фейсбук премахна тези две картини на големия художник Петер Паул Рубенс?

Фейсбук и белгийските музеи влязоха в развълнуван спор за творчеството на художника Петер Паул Рубенс, откакто обществената мрежа отстрани изображения на негови произведения, тъй като показвали голотии.

“Свалянето от кръста” и “Триумфът на Венера”, намиращи се в белгийския град Антверпен, са последните картини, провокирали тесногръд настроените админи на Фейсбук.

Представянето на бароковия художник е част от рекламна туристическа акция, целяща да притегли туристи в музеите на северната белгийска провинция Фландрия.

“Свалянето от кръста” демонстрира Христос единствено със закрити с парче плат слабини, а римската богиня Венера, която е част от доста сюжети на художника, най-често е изобразявана изцяло гола.


Рубенс е фламандски художник от края на 16 и началото на 17 в, творил главно в Антверпен и представящ основно религиозни и митологически сюжети, доста от тях рисувани за олтари и църковни фрески. Част от тях показват голи или полуголи мъжки и женски фигури.

В отхвърли да разгласява рекламите, обществената мрежа декларира, че разпоредбите й не разрешават проявлението на голотии, “дори те да не са от полово естество”, като се изключи статуии, поствани с просветителна цел.

Разбирането на Фейсбук за благовъзпитание обаче не съответствува с промоционалната акция на Туристическия ръб на Фландрия до 2020 година, която визира на фламандските художници Рубенс, Брюгел и Антони ван Дайк. Северната белгийска провинция разчита на майсторите на четката, с цел да притегля по 3 млн туристи в своите градове Антверпен, Гент, Брюксел и Брюж, излагащи част от шедьовритте на Рубенс и неговият най-известен възпитаник Ван Дайк, прецизира Dnes.bg.

За да подиграе цензорите си туристическият ръб снима видеоклип, в който охранители, облечени в униформи със знаците на Фейсбук, гонят посетителите на музеи от залите с картини на Рубенс, в случай че те признаят, че имат профил в обществената мрежа. Туристите са шокирани и не могат да повярват, че това се случва.

В отворено писмо до Марк Цукърбърг 14 белгийски музея, в това число Кралския музей за изобразително изкуство в Брюксел и музеите в Антверпен, Брюж, както и координатора за изкуството в църквите, упорстват за “освобождаването” на Рубенс.


“Макар че скрито ви се присмиваме, вашата културна цензура прави живота ни сложен. Ние, просто желаеме да използваме вашата платформа, с цел да промотираме фламандските майстори и Фландрия като идеалното място за запознаване на тяхното творчество. Защото феновете на изкуството употребяват Facebook и тъй като вие давате опция да стигнем до разнообразни държави”, написа в обръщението, подписано от професори и музейни куратори и шефове.

Според тях, в случай че Рубенс би имал възможностда си отвори страница във Фейсбук, тя би била доста известна.
Изкуствоведите канят Цукърбърк да обсъдят въпроса на кафе или на белгийска бира.

Фейсбук са подготвени да обсъдят казуса, се споделя в известие на компанията. От там оповестяват, че публикуването на картини с голи фигури на Рубенс не е проблем, само че не й платените реклами. За тях разпоредбите са по-строги и не позволяват проявлението на части от тялото, свързвани със секса, като гърди и бедра, даже с просветителна или артистична цел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР