Facebook е позволила на свързан с Кремъл молдовски олигарх в

...
Facebook е позволила на свързан с Кремъл молдовски олигарх в
Коментари Харесай

Facebook пуска реклами на молдовски олигарх, санкциониран от САЩ

Facebook е разрешила на обвързван с Кремъл молдовски олигарх в изгнание да пуска реклами, призоваващи за митинги и бунтове срещу прозападното държавно управление на страната, макар че той и политическата му партия са в санкционните списъци на Съединени американски щати, съобщи Асошиейдет прес. 

Рекламите с присъединяване на политика и наказан лъжец Илан Шор в последна сметка са били премахнати от Фейсбук, само че не и преди да бъдат видени милиони пъти в Молдова.

В устрема си да експлоатират гнева на молдовците от инфлацията и растящите цени на горивата, платените изявления от политическата партия на Шор са били насочени срещу правителството на прозападната президентка на страната Мая Санду, която по-рано тази седмица описа за съветски скрит план за свалянето ѝ от власт с помощта на външни саботьори.

„ Опитите за дестабилизация са действителност и за нашите институции те съставляват същинско предизвикателство “, сподели Санду в четвъртък, до момента в който приемаше клетвата на новото държавно управление, водено от прозападния министър председател Дорин Речан, неин някогашен консултант по защита и сигурност. „ Нуждаем се от решителни стъпки за подсилване на сигурността на страната ".

Рекламите разкриват по какъв начин Русия и нейните съдружници са се възползвали от пропуските на обществените медийни платформи за разпространение на агитация и дезинформация, която използва икономическата и обществена неустановеност в опитите си да подкопае държавните управления в Източна Европа.

Рекламите на Шор са помогнали за разпалването на гневни митинги против държавното управление и наподобява са били ориентирани към дестабилизиране на Молдова и връщането й в областта на въздействие на Русия, съгласно Дорин Фрасино, външнополитически консултант на бившата молдовска министър-председателка Наталия Гаврилица, чиято оставка докара до образуването на новото държавно управление в четвъртък.

„ Въпреки че той е в листата със наказания на Съединени американски щати, към момента виждам негови спонсорирани реклами във Фейсбук “, сподели Фрасино за Шор, добавяйки, че е забелязала фалшиви сметки, от които се споделят изявленията тази седмица. Тя означи, че молдовското държавно управление е потърсило отговори от Фейсбук без резултат. „ Разговаряхме с Фейсбук, само че е доста мъчно, тъй като няма съответен човек, няма контакт “.

Правилата, уреждащи листата със наказания, не разрешават на американски компании да участват във финансови транзакции с изброени лица и групи. Американското министерство на финансите, което ръководи програмата за наказания, е отхвърли да разяснява обществено случая, написа АП.

В изказване до Асошиейтед прес Meta, компанията, която има Фейсбук и Instagram, е споделила, че е премахнала изявленията незабавно щом ги е намерила.

„ Когато Илан Шор и партията Шор бяха добавени към американския лист със наказания, предприехме дейности по техните известни сметки “, е споделил представител на компанията. „ Когато идентифицирахме нови свързани сметки, предприехме дейности и във връзка с тях. Ние се придържаме американските закони за глобите и ще продължи да работим за откриването и използването им против подправени сметки и страници, които нарушават нашите правила. “

Meta, която неотдавна разгласи обилни съкращения, не е дала отговор на въпроси за размера на личния състав си в Молдова и за броя на чиновниците си, които приказват езиците, употребявани в Молдова. Подобно на доста огромни софтуерни компании, основани в Съединени американски щати, Meta от време на време се мъчи да модерира наличие на езици, разнообразни от британския, отбелязва АП.

Рекламите на Шор са били засечени от откриватели в Reset, основана в Лондон организация с нестопанска цел, която изследва въздействието на обществените медии върху демокрацията. Тя е споделила своите разкрития с Асошиейтед прес. Феликс Карт, старши консултант в Reset, е споделил, че отговорът на Мета на дезинформацията и пропагандата в Молдова може да има съществени последствия за европейската сигурност.

„ Техните платформи не престават да бъдат употребявани като оръжия от Кремъл и от съветските секрети служби и заради бездействието на компанията, САЩ и Европа рискуват да загубят ключов съдружник в района “, сподели Карт, чието седалище е в Берлин.

Девет разнообразни платени изявления на партията на Шор са се появили във Фейсбук, откакто Съединени американски щати са му наложили санкциите, оповестява организацията. Повечето от тях са били заличени в рамките на една седмица след оповестяването на глобите, макар че Шор купи друга платена обява през януари, два месеца откакто е бил санкциониран. Всички статуси са били ясно разпознаваеми по името на Шор. Те могат да бъдат открити в на Фейсбук, която съдържа азбучник с опция за търсене.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР