Facebook е най-голямата социална мрежа в света. Тя се ползва

...
Facebook е най-голямата социална мрежа в света. Тя се ползва
Коментари Харесай

Впечатляващи факти за Facebook, които може и да не знаете

Facebook е най-голямата обществена мрежа в света. Тя се употребява от близо 1.4 милиард души по света всеки ден. И до момента в който съвсем всичко е известно за Фейсбук, ето някои неща, които съществено могат да ви впечатлят:

Социалната мрежа Фейсбук е учредена на 4-ти февруари 2004-та година от Марк Закърбърг в неговото общежитие в Харвард. Първоначално наречена Facemash, тя минава през още една трансформация - Thefacebook, преди да доближи до актуалното си название.

Ако беше страна, със своите 1.4 милиарда потребителя, обществената мрежа щеше да е най-голямата страна в света.

Първичното предложение на компанията, набра 16 милиарда $ и е третото най-голямо във финансовата история на Съединени американски щати. Към днешна дата, марката е четвъртият най-скъп в света, като се прави оценка на 73.5 милиарда $.

От 2012-та година насам, компанията е похарчила над 25 милиарда $ за придобиване на други компании, като Instagram, WhatsApp и Oculus.

Закърбърг, пък е на заплата от едвам 1 $ на година. Това обаче, надали го тормози, поради на чистото му благосъстояние, в размер на към 70 милиарда $.

Близо половината от потребителите на обществената мрежа, влизат единствено от мобилните си телефони. 83% от родителите са другари със своите деца, като всеки ден мрежата прибавя 500 000 нови потребителя по света, или 6 нови профила на всяка секунда.

Социалната мрежа обаче, има съществени проблеми с подправените профили, като те се правят оценка на 81 милиона броя.

Във Фейсбук, се качват над 2 милиарда фотоси всеки месец, както и над 30 милиарда известия в закупената от нея платформа за чат WhatsApp. Над 7 милиарда лайка осъществят потребителите на обществената мрежа всеки месец.

Логото на обществената мрежа е синьо, тъй като основателят и - Марк Закърбърк не разпознава аления и зеления цвят. " Синьото е най-богатият цвят за мен. Мога да виждам всичко в синьо ", разяснява Закърбърк в изявление за New Yorker.

Закърбърг носи една и съща тениска, с цел да не губи време всяка заран да избира тоалета си. Той обаче, е прочут с това, че се облича публично, когато случая го изисква. За срещата си с Барак Обама през 2011-та година, Закърбърг се появи с костюм. Тогава щатският президент се показа с думите " Аз съм Барак Обама и аз съм индивидът, който накара Марк да постави сако и вратовръзка ".

През юли на 2006-та година Закърбърг отхвърли един милиард $ оферирани от Yahoo за обществената мрежа. Той е бил тогава на 22 години и е имал в този миг към 25% от компанията. Тогава Закърбърг отхвърля офертата с думите " Не знам какво бих правил с тези пари. Най-вероятно ще пускам нова обществена мрежа. Нещо като тази, която към този момент владея ".

Определено решението му се отплаща, като през днешния ден Фейсбук е с пазарна капитализация от близо 552 милиарда $.

Според изследване на YouGov, три четвърти от фотосите на обществената мрежа във Англия демонстрират пияни или консумиращи алкохол хора.

Подобно на доста други софтуерни компании, Фейсбук е на лов за бъгове. Компанията предлага парични награди за всеки, показал бъг в обществената мрежа, започваща от 500 $. Най-голямата сума изплащана досега е в размер на 33 500 $.

Над една трета от молбите за бракоразвод във Англия са сочили обществената мрежа, като главен претекст за развода.

Най-скъпата облага на Фейсбук е WhatsApp, добита през февруари 2014 година за 19 милиарда $. В последна сметка, сумата набъбва до 22 милиарда $ поради повишаването на акциите на обществената мрежа (сделката е кеш плюс акции).

Марк и брачната половинка му Присила имат куче порода унгарска овчарка на име Beast, което има 2.1 млн. фена във Фейсбук.

В обществената мрежа се качват над 100 милиона часа видео всеки ден, а потребителите генерират 4 милиона лайка всяка минута. От основаването на обществената мрежа досега, във Фейсбук са качени над 250 милиарда броя фотоси. Това е еквивалентно на 350 милиона фотоси дневно. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР