[Facebook / Бойко Борисов] Първият ден от новата работна седмица

...
[Facebook / Бойко Борисов] Първият ден от новата работна седмица
Коментари Харесай

Вечерни новини: В очакване на срещата Борисов-Тръмп, опозицията в Хонконг победи на местни избори

[Facebook / Бойко Борисов] Първият ден от новата работна седмица стартира с съвсем Радини безредици към визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати. По стратегия в 21 часа българско време той ще дойде в Белия дом, където е планувано първо да има диалог на четири очи с президента Доналд Тръмп. Следва разширена среща на двете публични делегации.

Темата, която взриви обществените мрежи преди седмица - болничните, продължава да стои на дневен ред. В понеделник стана ясно, че двата огромни синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа ", са създали обща експертна работна група, която да проучва компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, аргументите за фрапантния им растеж и да набележи ограничения против подправените болнични.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Добрата вест идва от Германия - по предварителна оценка на института Ifo показателят за настроенията на бизнеса в най-голямата европейска стопанска система се покачва до най-високото си равнище за последните четири месеца.

В София понеделникът ще приключи с три митинга - майките от придвижването " Системата ни убива " провеждат автошествие против избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание, а няколко браншови организации - контрапротест в негова отбрана. Третото шествие е във връзка Международния ден на Организация на обединените нации за битка против насилието над дами.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

Тръмп посреща Борисов в Белия дом, измежду акцентите на диалозите ще са защитата и енергетиката

Предстоящата по-късно довечера среща сред българския министър председател и американския президент предстоящо е във медийния фокус в България през днешния ден (още повече че с него пътува огромна група журналисти), като главните тематики на диалога ще са енергетиката и по-точно планове като АЕЦ " Белене ", продължението на " Турски поток " в България и евентуални други газови планове , както и сигурността и защитата - наличието на НАТО в Черноморския район , договорката за изтребителите F-16 , вероятно тематиката за превъоръжаването на пехотатата и други Отношенията със Съединени американски щати са несъмнено основни за страна като България, като от срещата с Тръмп Борисов чака и удобен за ръководството му политически резултат. Контекстът, в който ще се организира тя, обаче може да затрудни еднопосочната оценка - Борисов е последният от върволицата източноевропейски водачи, които посетиха Белия дом в последните 2 години, а сега обстановката е комплицирана за Тръмп поради недобре разрастващата се за него процедура по импийчмънт в Конгреса.

Европейска комисия дава зелена светлина за финансиране на ин сталация за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София "

Европейската комисия утвърди финансирането за създаване на централа за комбинирано произвеждане на сила от RDF боклуци в " Топлофикация " София . Финансовата помощ от Европейски Съюз е в размер на 94 млн. евро и е от Оперативна стратегия " Околна среда " . Останалата част от сумата - към 3 млн. евро ще е под формата на заем от Столична община, като срокът за създаване на инсталацията е 2023 година Дотогава общината ще заплаща милиони на локални предприемачи за изгарянето на RDF отпадъка, който се получава при работата на завода за отпадък.

Кредитната интензивност в България остава висока

Кредитирането в България продължава да пораства със постоянни темпове, а значим мотор не престават да са потребителските и ипотечните заеми. През октомври последните порастват с цели 14% до 10.5 милиарда лева Това е и отражение на началото на дейния банков сезон , в който се вършат промоции има засилена интензивност от страна и на търсещ и на предлагащи заеми. Потребителските заеми са нагоре с 10.8% до 11.22 милиарда лева Бизнесът е получил с 5.2% повече заеми до 34.4 милиарда лева Кредитната интензивност е значим индикатор за положението на стопанската система , а ипотечните заеми са измежду главните мотори за пазара на парцели.

Опозицията в Хонконг завоюва с голяма победа на локалните избори

Опозицията в Хонконг завоюва безапелационна победа на изборите за представители в районните препоръки , които се организираха при рекордна изборна интензивност на фона на продължаващи към този момент шест месеца антиправителствени митинги. Резултатите от вота усилват натиска върху ръководителя на града да изслуша апелите за народна власт. Демократичните претенденти си осигуриха близо 90% от 452-те места в районните препоръки, макар мощната готовност на проправителствения блок, подкрепян от Пекин.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

На 26 ноември е годишното районно събитие за бизнесмени SEE Growth Summit , проведено от " Капитал " и Организацията на бизнесмените (Entrepreneurs Organization) Югоизточна Европа. Конференцията събира на едно място потвърдени бизнесмени и специалисти по бизнес развиване.

СДЕЛКА НА ДЕНЯ

Собственикът на Louis Vuitton купува Tiffany в мегасделка за 16 милиарда $

Луксозният конгломерат LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), притежател на Louis Vuitton , ще купи американската компания за бижута Tiffany за 16.2 милиарда $ или 14.7 милиарда евро. Това е най-голямата в историята договорка сред компании за първокласни артикули , написа Bloomberg. Тя е и най-голямото придобиване на LVMH досега и се чака да бъде финализирана до края на 2020 година

Tiffany е едно от най-известните имена в промишлеността с бижута и часовници. Според Reuters се чака договорката да укрепи бизнеса на LVMH в в бижутерската промишленост и още повече да усили наличието ѝ в Съединени американски щати.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борис Джонсън даде старт на предизборната стратегия на консерваторите

[Reuters]
Британският министър председател Борис Джонсън се снима с бик, подстригва овца и сервира говеждо и агнешко месо по време на Кралския зимен панаир в Уелс. Лидерът на консерваторите даде старт на предизборната стратегия на партията със слогана " Да приключим с Брекзит! Да освободим капацитета на Англия! ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР