Фабрицио Мелегари признава, че е един от малкото хора в

...
Фабрицио Мелегари признава, че е един от малкото хора в
Коментари Харесай

Единствените хора в Италия, които очакват с нетърпение Световното първенство по футбол

Фабрицио Мелегари признава, че е един от дребното хора в Италия, очакващи с неспокойствие Световното състезание по футбол.

Разбира се, като всички в страната, той е сломен, когато адзурите - италианският народен тим по футбол - губи шанса си да взе участие в шампионата, откакто отпадна от Швеция на баражите в края на предходната година.

" Фенът у всеки един от нас получи тежък удар. Но от комерсиална позиция, това въобще не засегна нашият бизнес ", споделя Мелегари. Той е публицистичен шеф на производителя на стикери Panini - лепенките, представящи играчите от Световното, които почитателите по целия свят събират с възторг около всеки Мондиал.

Продажбите на компанията нарастват всякога, когато пристигна време за най-важния футболен шампионат и децата (а постоянно и някогашните деца, които към този момент са родители), купуват стотици стикери, с цел да ги залепят в своя албум, отдаден на Световното. Албумът от 80 страници е безвъзмезден, само че лепенките костват към 1 $ за пакет от 5 броя, споделя Bloomberg.

Училищните дворове в Европа и Латинска Америка се трансформират в същински тържища за стикерите на Panini, а децата разменят повтарящите се изображения на играчи, за други, с които да попълнят своя албум от 681 стикера. Купувайки си пакетчета, всеки получава повтарящи се лепенки и би трябвало да похарчи към 300 $, даже когато ги разменя с другари.

" Това е безценен бизнес. Ако купувате няколко пакетчета едновременно, в никакъв случай няма да завършите албума ", споделя 50-годишният Лука Масе, колекционер, който съумява да събере цялостния комплект лепенки за последните 6 международни шампионати.

Panini е една многото компании, които ускоряват конкуренция към спортния конгрес, който се организира на всеки 4 години. Производителите на спортни обувки и дрехи като Adidas, Nike и Puma осъществят обилни продажби на специфични обувки и екипи на тимовете, участващи в шампионата.

Производителят на часовници Hublot формалният измервател на времето на събитието, пуска на пазара модели, свързани с футбол, предлагащи цифрови връзки към резултатите и други данни за мачовете. Веригата за бързо хранене McDonald " s има промоции, свързани с шампионата, в това число специфични карти за албумите на Panini.

" От позиция на спонсора, опцията да си обвързван с най-популярната игра в света, е доста привлекателна ", споделя Тим Бридж, шеф на спортната бизнес група в консултантската компанията Deloitte.

Но малко компании зависят от шампионата толкоз, колкото Panini. Въпреки че компанията не издава финансови детайлности отвън годишните доходи, те се повишават с повече от 1/3 през всяка от последните 4 години, когато се организира Световно по футбол и нормално спада в годината след шампионата. Например продажбите за 2014 година скачат с 38% до 758 млн. евро, а през 2015 година падат до 522 млн. евро.

В година, през която се организира Мондиал, 1100-те чиновници на компанията по целия свят се усилват с към 20%. В седалището на Panini в Модена - 180-хиляден град в равнините на юг от Милано, прочут като дома на балсамовия оцет, индустриалният личен състав се удвоява до 240 души.

В 6-те месеца преди шампионата, те трескаво нарязват стикерите от листове с размерите на вестници и ги слагат в машини, които ги размесват и ги опаковат на инцидентен принцип в пакетчетата. Докато стартира самият шампионат, повече от 90% от стикерите към този момент ще са продадени.

" Трябва да бъдете необикновено гъвкави и бързи. Ако нямате стикери, децата може да се върнат един път или 2 пъти, само че на третия път ще ги изгубите (като клиенти) ", споделя Мелегари.

За да понижи зависимостта си от Световното състезание, Panini популяризира бизнеса си надалеч оттатък футбола. През 1961 година компанията стартира да създава албуми и карти - във време, когато би трябвало да използваш лепило, с цел да ги залепиш на мястото им - с албум, отдаден на италианската Серия А. Panini създава първия си албум, отдаден на Световната купа, за шампионата в Мексико през 1970 година

През последните години компанията добави развлекателни поредици, създавайки албуми и стикери, свързани с десетки известни персонажи, като героите на Дисни, Хари Потър и Човекът паяк - останали от собствеността на компанията от Marvel Entertainment през 90-те години на предишния век.

Що се отнася до неуспеха на Италия да се класира за шампионата, колекционерите споделят, че тазгодишният албум ще бъде изключително скъп поради неналичието на тима от вкъщи на Panini. Това е първият път от 1958 година, когато адзурите не се класират за международно състезание.

За Мелегари това е просто бизнес. " В предишното трябваше да публикуваме албума за Световната купа без Франция, без Англия. В тези страни това значи доста, само че като цяло, постоянно липсва един огромен тим ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР