Фабрика за бъдещи ръководители - Централната школа на Комунистическата партия

...
Фабрика за бъдещи ръководители - Централната школа на Комунистическата партия
Коментари Харесай

Централната партийна школа подготвя бъдещите лидери на Китай

" Фабрика " за бъдещи ръководители - Централната школа на Комунистическата партия - евентуално е най-загадъчното образователно заведение в Китай. В нея се образоват фрагменти, призвани да поемат най-висши постове.

Партийната школа, като цяло доста тайнствена, по изключение отвори през вчерашния ден порти за задграничните медии, за деликатно готова аудиенция, при която малко неща бяха оставени на случайността.

Обучението черпи от най-хубавите източници: в класна стая, във видео, прожектирано на голям екран, Си Цзинпин декларира, че " чистите води и зелените планини са толкоз скъпи, колкото и парите от злато и сребро ". Учениците слушат с религиозно страхопочитание думите на президента. Те посещават курс за " Размислите на Си Цзинпин и екологичната цивилизация ".

Сегашният президент е бил шеф на школата, преди да поеме ръководството на страната, следвайки по стъпките своя предходник Ху Цзинтао. Дори Мао Цзедун е заемал този пост, преди през 1949 година да прогласи основаването на комунистически Китай.

В чест на това влиятелно завещание зелените пространства в комплекса, намиращ се в северната част на Пекин, са осеяни със скулптури на някогашни ръководители и с политически лозунги.

Основаното през 1933 година образователно заведение посреща всяка седмица към 1600 възпитаници на междинна възраст към 40 години. Всички те към този момент работят в апарата на режима, сходно на говорителка на министерството на външните работи, видяна от публицист от Агенция Франс Прес. Никой не е бил акредитиран да приказва пред публицисти.

" Чрез теоретично образование и образование в партийния дух укрепваме солидарността в Партията. Тук сме, с цел да служим на управлението на Партията и това на страната ", споделя заместник-ръководителят по университетските въпроси в школата Ван Ган.

Теми табу

Програмата на образованието включва курсове по марксизъм-ленинизъм, по размислите на Мао Цзедун или Теорията на Дън Сяопин (архитект на икономическите промени в края на 70-те години на предишния век, сложили началото на мълниеносния стопански напредък на Китай), само че и по стопанска система, военни и интернационалните въпроси.

Според китайските медии отсъствия от занятия не се позволяват без основателна причина, а в комплекса царува строга дисциплинираност.

От идването си на власт през 2012 година Си стегна доста хватката на Китайската комунистическа партия (ККП) върху обществото. Тази линия се открива и в педагогиката на школата.

" Естествено, забраняваме всяка полемика или тематики, които влизат в несъгласие с значимите решения ", на ръководителите, споделя Ван.

В часовете обаче " приказваме също за Културната гражданска война и случилото се на " Тянанмън ", с цел да се разбере по-добре историята и човек да избере по-добре кой път да следва ", твърди той.

Т. нар. Културна гражданска война (продължителен интервал на безпорядък, докарал страната до ръба на революция след 1966 г.) и кървавото потушаване на демонстрациите на площад " Тянанмън " в Пекин през 1989 година са тематики табу и през днешния ден и са обект на цензура в страната.

Изправена пред историческото задължение, ККП твърди, че към този момент черпи легитимността си от икономическия напредък на страната, трансформирала се за няколко десетилетия във втората по величина стопанска система в света.

" Установяваме възходящ интерес " на младежите към Партията, твърди Чжу Линцзюн, заместник-ръководител на партийната школа, отговарящ за размислите върху еволюцията на ККП.

Някога " откъснато от света " и затворено в себе си, през днешния ден образователното заведение дава повече благоприятни условия на преподавателите си да пътуват в чужбина на продан, твърди китайският щемпел.

То може да се похвали също с авторитетни задгранични посетители като немския канцлер Ангела Меркел, някогашния американски държавен секретар Хенри Кисинджър или някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун, а образователните курсове включват най-актуалното сега - комерсиалната война с Вашингтон.

" Китайската и американската стопанска система са мощно допълващи се, възприетият от държавното управление на Тръмп метод, състоящ се в налагане на наказания и спомагателни мита, единствено ще изостри към този момент съществуващите проблеми ", отбелязва Юй Цзюн, заместник-декан на Международния институт за стратегически проучвания, в изявление в партийната школа.

" С интернет и изкуствения разсъдък методът на мислене на младите генерации се трансформира ", споделя Чжу, забил нос в бележките си.

" Трябва да обмислим нови способи за комуникиране с младите генерации ", добавя той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР