F-16 е един прекрасен самолет. Когато казваме, че купуваме F-16,

...
F-16 е един прекрасен самолет. Когато казваме, че купуваме F-16,
Коментари Харесай

Константин Попов: С избора на F-16 се обърнахме към своя съюзник САЩ

F-16 е един прелестен аероплан. Когато споделяме, че купуваме F-16, ние би трябвало да помислим какво в действителност вършим. Ние осигуряваме развиването и модернизацията на Българската войска, в частност на Военновъздушни сили. Ние се интегрираме в структурите на НАТО, ние започваме да разчитаме от ден на ден на наши стратегически съдружници.
Това сподели ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание ген. Константин Попов в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия.

" Грипен " също е прелестна машина, само че когато приказваме за това, че ние сме в един защитителен съюз и там имаме съдружници, това несъмнено носи някакъв позитив по време на избора. Няма по какъв начин да не го отчетем, тъй като когато започнеш да използваш това, което си купил, а това е в една извънредно сериозна обстановка - когато идва боен спор, е хубаво да се обърнеш към своя съдружник. Когато този съдружник е Съединени американски щати, с който имаш стратегическо партньорство – това несъмнено носи позитиви. Техниката е значима. Финансовата част е значима. Това са големи средства от данъкоплатеца, само че не може да се изтърван и доста други неща, които въздействат върху избора. Не на вятъра е предлагането на държавното управление договорът да бъде подписан най-малко от четирима министри. Това ще подсигурява, че ще бъде взето най-хубавото решение, изясни Попов.

Председателят на Комисията по защита към Народно събрание разяснява и позицията на президента по тематиката с изтребителите. Според Румен Радев при избора на аероплан има лобизъм.

" Лобистите са тези, които оказват неофициален напън за взимане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателят и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да пази и да показва своя артикул. Това, което направиха американците е напълно обикновено ", сподели Попов.

Той изясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дълготраен проект спрямо тази на " Грипен ", само че удостовери, че към момента не са ясни точните суми. " Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги желаеме, би трябвало да отидем на съответни диалози, само че не мога да схвана за какво не желаеме да отидем на тези диалози ", сподели Константин Попов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР