Езикови курсове по български език за бежанци от Украйна стартираха

...
Езикови курсове по български език за бежанци от Украйна стартираха
Коментари Харесай

Украинка в Русе: Бих искала да си намеря работа в салон за маникюр

Езикови курсове по български език за бежанци от Украйна стартираха в русенската библиотека.

В тях безплатно се образоват както възрастни, по този начин и деца. Преподавателите са доброволци.

Албина Лобанова е имала салон за маникюр и педикюр в Украйна, предава. В момента живее на квартира в Русе и се е записала на курс по български език, с цел да може да работи.

"Бих желала да си намеря работа по същата компетентност. Започнах този курс, тъй като без език е доста мъчно. Приятно е, когато те схващат и когато ти разбираш. Езикът е първото нещо във всяка страна ", сподели Албина Лобанова.

Бесарабската българка Надежда също желае да изглади говора си, с цел да може да работи тук.

"Разбрахме от интернет, че има такива курсове и сме признателни, че са безвъзмездни и можем да се научим. Това ще ни помогне и на децата ни, ние имаме деца. Работих в аптека и желая да работя, само че разговорният ми език не е верен ", описа Надежда Арабаджи.

От библиотеката са потърсили доброволци, които знаят съветски, украински и български.

"Идеята породи по предложение на управлението, виждайки какво се случва. Решихме, че би трябвало да се включим и по този начин породи концепцията какво ние можем да създадем като институция, друга от учебно заведение ", сподели библиотекарката Диана Гривева.

Въпреки, че езиците са близки, бежанците срещат усложнения.

"Фонетична единствено, "Р " и "Ъ " им е мъчно, знаете, че съветския език е мек, само че ще се приспособят. Дотолкова доколкото имат нужда да си служат с езика. Аз имам и персонална причина да бъда доброволец, тъкмо преди 100 години моите предци са избягали от османската империя, от арменския геноцид, и аз съм второ потомство родена тук и всички мои сънародници сме доста признателни на България ", уточни началният преподавател Анджела Авакян.

Въпреки, че са подготвени да стартират работа тук, бежанците имат вяра, че един ден ще се завърнат в родината си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР