Езиковата в Хасково е най-желана сред гимназистите, а в Математическата

...
Езиковата в Хасково е най-желана сред гимназистите, а в Математическата
Коментари Харесай

Езиковата най-желана, Математическата с най-висок бал

Езиковата в Хасково е най-желана измежду гимназистите, а в Математическата се влиза с най-голям бал. За поредна година ГПЧЕ " Проф. доктор Асен Златаров " е най-предпочитана, като най-вече са претендентите за паралелките с британски.
За разлика от предходната година, когато специалността софтуерни и хардуерни науки в ПМГ " Акад. Боян Петканчин " съумя да направи пробив и да стане най-търсената, тази Езиковата си върна първото място. Сега IT специалностите остават на петата позиция.
Английски с съветски език са най- желаните. За тази паралелка са кандидатствали 403 възпитаници, втора по-предпочитане е британски с испански език, с 390 претенденти. На трето място е класическата британски с немски език, в нея са поискали да учат 378 души. Четвъртото място в класацията за първи път заема специалността естествени науки с биология и британски на Математическата. На пето място е друга компетентност на ПМГ Хасково - софтуерни и хардуерни науки, за която са кандидатствали 342 възпитаници.

Най-високият най-малък (387) и оптимален бал (488) е в паралелката с информатика в хасковската ПМГ. Следват специалността британски с немски език от ГПЧЕ с
най-малък (364) и оптимален бал (455), и британски и испански с
най-малък (373) и оптимален бал (436).

До обяд в Езикова гимназия “Асен Златаров ” към този момент бяха записали половината деца.

15 паралелки в гимназиите в Хасковска област се закриват след първо класиране след 7 клас. За тях няма искащи, оповестиха за " Хасковска Марица " от Регионалното ръководство на образованието.

Общо паралелките в района бяха 85. Те понижават с 15 в професионалните гимназии. При тях паралелки не падат само в хасковските ФСГ “Атанас Буров ” и ПГДС “Цар Иван Асен II ”. Общо 1599 са подадените от седмокласниците заявки, като признатите на първо класиране са 1556. Приетите по първо предпочитание са 1109. В профилирани паралелки влизат 773, а в професионални – 783. Не са признати 43 деца, които главно са написали по-малко стремежи или са от други области на страната.

Записването след първо класиране е до 6 юли. Второ класиране излиза до 12 юли, а записването е от 13 до 17 юли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР