Езиковата гимназия Иван Вазов ще бъде домакин на майсторски клас

...
Езиковата гимназия Иван Вазов ще бъде домакин на майсторски клас
Коментари Харесай

Езиковата в Смолян става домакин на майсторски клас на ЦЕРН

Езиковата гимназия " Иван Вазов " ще бъде хазаин на майсторски клас на ЦЕРН на 9 април т. година в Смолян.

Смолянските възпитаници са поканени да вземат участие в международниян майсторски клас на ЦЕРН в България, който се провежда всяка година в границите на International Particle Physics Outreach Group IPPOG от Физическия факултет на Софийския университет, Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник ”, и с поддръжката на план OSOS (Отворени учебни заведения за отворено общество) по Европейска стратегия Horizon 2020 за научни проучвания и нововъведения.

Предвижда се ден за научни проучвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години. " Участвайки в събитието учениците ще могат за един ден интензивно да преживеят по какъв начин и какво изследват физиците на обикновените частици и ще правят измервания по данни на опита CMS. След уводни лекции по тeoрия на обикновените частици, изложение на детектора на CMS и пояснения за методиката на проучванията, учениците ще създадат сами оценката на данните от опита CMS на огромния адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

В края на деня получените резултати ще бъдат разисквани на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други интернационалните участници, както в същинска научна колаборация ", заяви Елена Костова, преподавател по физика и астрономия в гимназията, която е отговорник за провеждането на майсторския клас.

В Смолян в мероприятието ще се включат общо 30 възпитаници от ЕГ " Иван Вазов " - Смолян, СУ " Антим І " - Златоград, СУ " Св.св. Кирил и Методий " - Смолян и ППМГ " Васил Левски " - Смолян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР