Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич е подала заявление в

...
Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич е подала заявление в
Коментари Харесай

Езиковата гимназия в Добрич иска да подготвя и екскурзоводи

Езикова гимназия „ Гео Милев “ в Добрич е подала заявление в Министерството на образованието и науката (МОН) за откриване на паралелка „ Екскурзовод “ с първи език немски и втори - съветски. Това стана ясно на днешното съвещание на Областната комисия по претовареност, на което беше признат план-приемът за идната образователна година. Ако от МОН одобрят настояването, елитното учебно заведение ще резервира шестте си паралелки, посочи началникът на Регионалното ръководство на образованието (РУО) Жоро Тошков. По негови данни предходната година не са достигнали 140 възпитаници за съществуващите паралелки след седми клас, а за тази година се обрисува този брой да надвиши 240. От СУ „ П. Р. Славейков “ са се отказали от концепцията си за откриване на професионална паралелка „ Екскурзоводство “, а Финансово-стопанската гимназия „ Васил Левски “ възнамерява от новата образователна година да няма паралелка „ Данъчна и митническа администрация “, защото приключилите не можели да намерят реализация на трудовия пазар.
Категоричен отпор от представители на бизнеса срещна позицията на началника на РУО да бъдат понижени паралелките в езиковата гимназия и да се даде приоритет на професионалното образование, акцентирайки, че езиковата гимназия във Велико Търново е с три паралелки, а в Добрич те са шест.
Съвременните работодатели търсят фрагменти с най-малко два непознати езика , а най-хубавата подготовка дават езиковите гимназии, съобщи секретарят на Търговско-промишлената палата Герман Германов. Той предизвести, че в случай че бъдат понижени паралелките в ЕГ „ Гео Милев “, учениците ще отидат в други градове или в частни учебни заведения. Припомни и че поради дефицит на квалифицирани фрагменти в туризма се постанова да внасяме от други страни, а тъкмо туристическият бизнес има потребност от владеещи непознати езици.
В началото на идващия месец в МОН ще бъдат защитавани 60 паралелки за Добричка област, 36 от които са в регионалния град .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР