Езикът на омразата трябва да изчезне в нашите двустранни отношения

...
Езикът на омразата трябва да изчезне в нашите двустранни отношения
Коментари Харесай

Външният министър: Скопие загуби доверието ни. Защо не реагира на езика на омразата?

Езикът на омразата би трябвало да изчезне в нашите двустранни връзки в Република Северна Македония, съобщи министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев в границите на виртуална полемика за целите на Словенското председателство, проведена от ПанЕвропа България в партньорство с Фондация " Конрад Аденауер ", Дипломатическия институт и Европейската комисия в България.

Стоев напомни изявлението на Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ и уточни, че не можем да желаеме да бъдем в едно семейство и да продължаваме да използваме този пошъл език в общественото порстранство, и то от политически сили. И най-лошото е, че са на младежко придвижване, означи той.

И до този миг няма публична реакция от македонска страна , уточни министърът. Как да намерим решение в близко време, когато това е действителността, добави той.

От първия миг, в който съм заел поста министър на външните работи, съм оповестил че сме отворени за разговор, само че разговорът би трябвало да е градивен, доброжелателен и да се основава на доверие, сега няма доверие, когато ние приказваме един с различен, съобщи министър Стоев.

Доверието е изгубено и заради това, че редица политици от Република Северна Македония избраха да обикалят столиците на страните членки на Европейски Съюз, вместо да дойдат в България и да приказват със своите сътрудници тук, уточни той. Както се видя, този напън, който се пробваха да наложат на България посредством нашите сътрудници в Европейски Съюз, не докара до резултат, разяснява още Светлан Стоев.

Крайно време е да се разбере, че най-прекият път за решение на този въпрос е двустранният разговор, акцентира той. България не желае да внесе в границите на Европейски Съюз още един двустранен проблем, означи Стоев.

И тъй като се чува, че това е себелюбив народен малък интерес на България, мога да ви кажа, че няма дребни национални ползи , националните ползи са едни и не се разделят на дребни и огромни, те са национални, съобщи министърът.

Стоев означи в изявлението си на полемиката, че служебното държавно управление е в обстановка, в която се преценява с декларация на Народното събрание и на държавната рамка, одобрена от Народното събрание, на последното постоянно държавно управление. И тези червени линии, избрани с цялостното болшинство на политическите сили в Народното събрание, са насочна точка и за нашата поредна политика и сега по отношение на Република Северна Македония, разяснява той.

Разликата сред предходното държавно управление и настоящия кабинет е в разговора, който се опитваме да водим на градивна основа и в тенденция, която да даде нужните гаранции за продължение на този разговор при постоянно определено Народно заседание и държавно управление, разяснява той.

Може би това, което е по-различно от предходното държавно управление, е дейното разяснение на българската позиция по отношение на европейските ни сътрудници, това е може би нещо, което липсваше до този миг, счита министър Стоев. Това, което виждаме на този стадий, е, че има чуваемост , добави той.

По отношение на другите кандидатки за участие той означи, че и Словения, и България споделят едни и същи правила. Не е нещо, което зависи от страните членки на Европейски Съюз, или от Европейски Съюз единствено да дефинира напредъка на всяка една кандидатка, това зависи от промените и процесите в самата страна, разяснява Стоев.

В своето изявление той означи още, че мотото на словенското предизвикателство напълно се вписва в нашите цели. " Заедно, устойчиви, Европа " дава отговор и на посланието на българското председателство - " Съединението прави силата ", сподели министърът.

Той подчертава върху обстановката в Европа след пандемията , възобновяване след пандемията и укрепването на Европейски Съюз при рецесии. По възобновяване от здравна позиция пред последните месеци Европа може да се поздрави с избрани триумфи, първо с изработването на ваксина в такива къси периоди, счита Стоев. Той означи със страдание, че България не се подрежда на първите места по имунизиране.

Светлан Стоев обърна внимание и на механизма за възобновяване и резистентност на европейско равнище , който по думите му е невиждан по своя мащаб. Неслучайно се дава опция на всяка страна да създаде националния си проект за възобновяване и резистентност, сподели той и посочи, че направеният от предходното държавно управление проект на България до края на юли предстои на преразглеждане от позиция на целите в него.

Министърът засегна и въпроса за пакта за миграция и леговище , който е значима тематика за България. България, без да е страна членка в Шенген, е външна граница на Европейски Съюз, означи той. Когато се приказва за принцип на отговорност и взаимност, става въпрос за отговорността, която всяка страна носи като географско състояние и солидарността на другите страни към тези, които са на външната граница, разяснява Стоев. Според него полемиката по този нов пакт за миграция и леговище е извънредно значима.

Посланикът на Словения Анжей Франгеш очерта като една от главните цели на Словенското председателство да се работи дружно с всички държави-членки за по-устойчива Европа, която ще бъде по-добре готова за бъдещите провокации. Той означи като съществени цели на словенското председателство - резистентност, възобновяване и стратегическа автономност на Европейски Съюз, Конференция за бъдещето на Европа, Съюз на европейския метод на живот, господство на закона и равни критерии за всички, Надежден и сигурен Европейски съюз, кадърен да подсигурява сигурност и непоклатимост в прилежащите страни.

Фокус на Словения ще бъде по-добрата подготвеност, изключително във връзка с пандемии и кибер резистентност . Като основа на икономическото възобновяване на Европа дипломат Франгеш уточни зеления преход и цифровата промяна. Очакванията са, че използването на NextGenerationEU и Механизма на възобновяване и резистентност ще бъде към този момент в разгара си.

В " зелената " сфера акцентът ще бъде върху законодателния пакет за климата и енергетиката " Адаптиране към цел 55 ", в цифровизацията - върху регламента по отношение на цифровите услуги и пазари. Голямо внимание ще бъде обърнато и на изкуствения разсъдък.

Посланикът на Словения изрази удовлетворение от старта на Конференцията за бъдещето на Европа и означи като най-важното жителите да се причислят към дебата на бъдещите провокации и цели.

Словения ще обърне особено внимание на Западните Балкани, както и председателството на България. Ще има неофициална среща на върха в Словения Европейски Съюз - Западни Балкани през октомври . Словения ще поддържа надеждно продължение на процеса на разширение на Европейски Съюз, както и на продължаването на политическия дилалог сред страните от района. Един от акцентите ще е ссоциално-икономическото възобновяване на Западните Балкани, уточни още дипломат Франгеш.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР