Езикът, културата и литературата са онова невидимо лепило, което ни

...
Езикът, културата и литературата са онова невидимо лепило, което ни
Коментари Харесай

Завръщане към корените

" Езикът, културата и литературата са това невидимо лепило, което ни държи дружно. Без тях щяхме да сме просто шепа хора под празно небе. " Ако бяха изречени преди 100 години, думите от словото на писателя Георги Господинов за Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност евентуално щяха да носят сантиментален привкус. Днес обаче актуалността на метафорите в тях е по този начин мощна, че казаното чак леко горчи. Езикът фактически е нишката, която свързва индивида най-силно с родовото, а изгуби ли се той, като че ли се чупи мост и се губят всички останали връзки. Пред предизвикването за тяхното опазване и предаването на свързаността с България на идващите генерации през днешния ден са изправени над 2 млн. българи, напуснали страната в търсене на по-добри благоприятни условия и живот. В тяхна поддръжка ще работи новосъздадената просветителна общественост " Нашата България ", чийто пилотен план е организирането на летен лагер за децата от българската диаспора.

Заедно и зад граница

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Мисията на " Нашата България " е освен да укрепи връзката на децата и техните фамилии с България, само че и да ги включи в значими дела, нововъведения и тематики за актуалното българско общество, както и да подкрепи по-активното и живо прилагане на езика.

Лицата зад плана са възпитаниците на програмата " Заедно в час " Олга Нинова-Траянова и Стефан Лазаров и административният управител на Института за прогресивно обучение Виолета Николова.

Идеята за работа с децата на българите в чужбина идва от членове на алумни общността на " Заедно в час ". " Посланиците на програмата в чужбина сами са повдигали въпроса за това, че децата там губят връзката с България и потребността е разпозната преди доста години ", споделя Траянова. Така при започване на тази образователна година се събира група от възпитаниците на " Заедно в час ", която би трябвало да намерения по какъв начин тъкмо да поддържа диаспората. " За нас беше доста значимо да разберем какво усещат като липса хората в чужбина във връзка с надграждането на връзката на децата им с България, с цел да тръгнем в някаква посока. Това, което разбрахме от диалозите, е, че те имат потребност децата да знаят освен, че природата е красива, а историята велика, само че най-много, че българите са хора, които се трудят, почтени са и могат да се осъществят и в чужбина ", изяснява Траянова. Родителите насочат и посланието, че не желаят на децата да се вменява посредством това изкуствено натрапване на национализъм, че са българи, а е значимо те сами да се осъзнаят като такива и да пожелаят да се самоопределят.

Затова и посоката, в която потегля " Нашата България ", е друга от тази, в която работят българските неделни учебни заведения в чужбина. Организацията цели не да споделя уроци по родолюбие, а да помогне на българските деца и техните фамилии посредством включването им в разнообразни начинания и интензивности. " Ние не сме първите. Знаем какъв брой основна и значима е ролята на българските неделните учебни заведения по света, а към този момент има и разнообразни други начинания като отдалеченото образование по български език. Това, което ни споделят родителите обаче, е, че всичко е доста официално и става по един стандартен метод, в който изчезналото звено е прекарването ", споделя Олга Траянова. Ето за какво работата на " Нашата България " не замества, а по-скоро добавя тези начинания, поставяйки във фокуса живия допир до езика и пулса на обществото, като среща и доста поддръжка от българските учебни заведения и културни общности зад граница. Така да вземем за пример те към този момент са популяризирали информацията за пилотния план за летен детски лагер.

Преживей България

Олга Траянова и Стефан Лазаров имат опит с детските лагери, насъбран около " Заедно в час ". Тук обаче предизвикването е друго, тъй като програмата не би трябвало да бъде просто забавна, а и да свърже прочувствено децата с България, като насърчи дейното и живо потребление на родния език. " При доста от тези деца езикът има накъде да се развива. Това, което знаем, е, че говоренето у дома или портретът на Левски и Ботев на стената и познаването на фолклора, въпреки хубави неща, не са задоволителни, с цел да се построи връзка, трябват действителните прекарвания и осмислянето им ", изяснява Траянова.

Летният лагер ще бъде тъкмо това. Той ще се организира сред 14 и 21 юли в Чепеларе. Децата ще са настанени в хотел " Родопски дом ", а групата е на възраст сред 9 и 13 години. Вече има записани към 10 деца от Канада, Съединени американски щати, Швейцария и Испания. Повечето от тях са от фамилии с двама български родители, само че има и такива от смесени бракове. " Максималният брой на децата в групата тази година ще е 15, а с изключение на мен и Стефан с нас ще са бъдат и двама помощници ", споделя Траянова. Цената на лагера е 910 лева с включени нощувки, храна, превоз, материали и застраховка. Осигурено е и наличие на здравно лице.

Активностите по време лагера ще развиват българския език в напълно натурална среда, а не през заниманията с тетрадка и учебник. " Планирали сме диалози, полемики и доста разнообразни действия. Направихме и връзка с представителите на локалната общественост, които да опишат по какъв начин е изглеждал животът в региона преди. Искаме да заведем децата до някои естествени забележителности в близост ", споделя Стефан Лазаров.

Програмата е структурирана като откривателска. Децата ще би трябвало да стигат сами до отговори и открития след срещите си с локалните хора и среда. " Всичко, което ще видят, е достоверно, ще имат опция да се допрян сами до нещата. Ние от своя страна желаеме да забележим по какъв начин ще им отрази цялото това прекарване, какво ще запомнят и опишат на родителите си ", добавя той.

Децата ще натрупат своите усещания посредством някои от стъпките на метода " Пътят на героя ". Траянова изяснява, че тази методика се употребява от началото на XX век в разнообразни области като писането на сюжет и коучинга, а от ден на ден навлиза и в просветителните модели. Тя наблюдава по какъв начин един воин изживява своя цикъл на трансформации, като най-ценни са въпросите, които се задават във всяка фаза от неговата промяна. " Това оказва помощ на учениците да изследват това, което се учи и претърпява ", изяснява тя. До края на лагера децата ще са минали през цялото премеждие на героя, което ще им е дало опция да изследват своя вътрешен свят, света на връстници си, невероятния свят на локалната общественост и да изградят убеденост да върнат насъбрания опит назад вкъщи. Всеки ден е отделено време за рефлексия, тъй че децата да си помислят самостоятелно и да материализират претърпяното през нещо, което да напишат, нарисуват или основат и с това цикълът на научаване да е приключен.

Траянова има концепция същата методика да бъде приложена в по-нататъшните планове на " Нашата България ". Така да вземем за пример организацията може да организира отдалечени " седянки ". Една от дейностите в тях ще бъде пренаписването на българските национални приказки, чийто край не всеки път носи смислена и съответна на актуалните полезности поука.

" Идеята тук е децата хем да четат, хем да могат да се срещнат с българската литература и фолклор, хем да основат сами положително обръщение. Да пренапишат българските национални приказки, тъй че те още веднъж да са подобаващи за деца ", изяснява тя.

Друга от бъдещите направления на работа на " Нашата България " ще бъде опитът за основаване на ресурсна система с материали, с които децата да развиват знанията си по български език. " Генерално материалите за учене на български език като втори не са доста и всички съществуващи буквари, читанки и прочие са правени с упованието, че ученикът към този момент може да приказва, с цел да стартира и да написа ", споделя Стефан Лазаров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР