ези, които са дали обет за девственост ("бурнеша“ на албански),

...
ези, които са дали обет за девственост ("бурнеша“ на албански),
Коментари Харесай

Обет за девственост : Албанските момичета, които живеят като мъже

ези, които са дали обет за непорочност ( "бурнеша “ на албански), са девойки, които живеят като мъже. По целия свят има единствено към 100 „ бурнеша “, които живеят освен в Албания, само че и в Босна, и в Сърбия. Практиката е била необятно публикувана до ХХ век и даже в този момент в албанските села могат да се срещнат такива дами, написа "Космополитън ".

Обикновено това решение се взема от фамилията на момичето, когато в фамилията няма задоволително момчета. Всъщност единственият метод дамата да получи надзор над живота си е безусловно да стане мъж.

Според античния албански закон (канун), фамилията трябвало да бъде патрилинейно - наследството минава извънредно по мъжка линия. Съгласно този кодекс, обаче дамите са лимитирани в правата си. Дори им е неразрешено да пушат и да носят часовник - това се считало за мъжка привилегия.

Разбира се, през днешния ден нещата са доста по-различни, само че в селата традицията отмира постепенно.

В албанските села момичето се трансформира в “бурнеша “, полагайки клетва пред дванадесет съселяни. След това тя има право да носи мъжки облекла, оръжие, да пуши, да пие алкохол и да бъде наемана за мъжка работа. Освен това „ бурнеша “ си избира мъжко име и става собственик на къщата, в случай че дружно с нея там живеят единствено майка й и сестрите й.

Нарушаването на клетвата се санкционира със гибел. И макар че в този момент няма такава заплаха, „ бурнешите “ не се отхвърлят от метода си на живот, страхувайки се от гнева на съселяните си.

Пашка Соколи взема решение сама да се трансформира в „ бурнеша “, само че има доста аргументи за това решение.

"Детството ми беше изпълнено с бедност. Баща ми умрял, когато майка ми била бременна с мен. Майка ми ме изоставила и израснах с чичо и баба. "

Тя била единствената, която можела да обезпечи фамилията. Ако Пашка се омъжела, тя била длъжна да живее със брачна половинка си, оставяйки чичо си и баба си. Чичо й се разболял и трябвало да бъде признат в болница на няколко километра от селото.

"Не ми беше разрешено да карам, единственият метод да стигна до болничното заведение беше да се облека като мъж и да се държа като мъж ", споделя Пашка.

На 35-годишна възраст, изтощена от тежкото състояние на самотна неомъжена жена, Пашка се заклева в непорочност.

01/30 | albanian sworn virgins

Known as sworn virgins or burnesha, these people practice a traditional Albanian custom that allows someone assigned female at birth to assume a male gender role by taking a vow of chastity. (
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР