Езерото с рибите е сред най-прочутите атракции в странатаЗа някой

...
Езерото с рибите е сред най-прочутите атракции в странатаЗа някой
Коментари Харесай

Урфа е първият християнски град

Езерото с рибите е измежду най-прочутите атракции в страната


За някой може да звучи необикновено, само че съгласно легендата първият християнски град в света се намира в днешна Турция. Шанлъурфа, който е основан към 300 години преди рождението на Исус Христос, а първото му име е Едеса. То, както и идващите имена на града, които се сменяли през вековете – Ал-Руха, Урха, Урфа подсказват, че мястото е богато на вода. Първата част от днешното наименование на града идва от обстоятелството, че градът се е освободил единствено с едно въстание от френската окупация и по тази причина има правото да се назовава “горд ” (шанлъ от турски).
 На една от колоните от крепостта епохи била окачена забрадка с лика на Исус Христос. На една от колоните от крепостта епохи била окачена забрадка с лика на Исус Христос.
Градът е владян от близо 20 царства и племена. По тези земи има данни за живели племена и царства от близо 9000 години преди Христа. Но съгласно легендата в тогавашна Едеса одобряват християнството единствено няколко години, откакто Спасителят е разпнат на кръста. Тогавашният държател на града заболява нелечимо и тежко, твърди преданието. Нищо и никой не съумял да му помогне. За да потърси лекуване малко преди разпятието на Исус, при сина на Бога отива делегат от Урфа. Тогава Христос изтрива лицето си с забрадка и тя резервира облика му. След като се допира до нея, владетелят оздравява. И през днешния ден в покрайнината има християни – монофизити, манастири и църкви. Там се празнуват както по канон всички християнски празници, само че в случай че решите да ги посетите имайте поради, че манастирите не са отворени за миряни на най-големите църковни празници като Великден или Коледа. Тогава обаче можете да посетите част от християнските църкви в района.

Легендата не свършва с оздравяването на владетеля. Кърпата с лика на Христос, се твърди, била окачена епохи на една от двете колони, които и през днешния ден се издигат в крепостта над града. Според легендата за финален път тя била забелязана в ръцете на Робеспиер по време на Френската гражданска война, след което следите й се губят.

Двете колони и самата цитадела обаче и през днешния ден са една от най-известните туристически атракции в града и обичано място за разходка на жителите на Шанлъурфа в положително време. От твърдината се открива панорама към целия град и към двете естествени езера, които са под нея. Едното от тях е фамозно в цяла Турция като Езерото с рибите. Край него е издигната джамията, чиито облик се отразява в бистрата вода, в която плуват 7 типа риби. Да ги нахраниш и да се снимаш с тях, е чест за всеки екскурзиант. Според легендата точно до тази джамия в древността се е намирала пещерата, в която се е родил пророкът Аврам. А езерото се образувало от изгарянето на пророка на кладата. Според локална легенда, в случай че видите бяла риба във водите му, значи за вас ще бъдат отворени вратите на парадайса.

Не пропускайте да опитате локалния лют кебап


Тук е основана арменската писменост


Лютивост на ястията придава локалният исот пипер

 Освен на неповторимия урфа кебап в Шанлъурфа можете да се насладите и на куп разнообразни десерти, с каквито неслучайно се слави по света турската кухня. Освен на неповторимия урфа кебап в Шанлъурфа можете да се насладите и на куп разнообразни десерти, с каквито неслучайно се слави по света турската кухня.
За арменците Урфа също е заветен град, тъй като точно в него е основана арменската писменост. Тя е дело на някогашен свещеник, от арменския царски двор – Месроб Машдоц през 5-ти век в тогавашна Едеса.

Ако желаете да се потопите в тълпите и да опознаете града не от туристическата му страна, отбийте се до локалния пазар. Феерията от цветове и миризми ще ви омае. Спокойно можете да седнете в заведение, да хапнете локалния кебап от дроб, фамозен в цялата страна, а и оттатък границите на Турция, както и други дреболии. Не пропускайте да пробвате локалния лют урфа кебап, различаващ се с повечко подправки и чесън от обичайния, или “чи кюфте ”. В него има и сурова телешка кайма, омесена със сварен булгур, само че пък усетът е несравним. Повечето ястия лютят с помощта на локалния пипер – isot, който се добива от локалния вид червени камби. Салатата пък локалните подправят с меласа от нар, чиито сладко-кисел сок е сурогат на оцета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР