Ейдриан Бейфорд от малкото британско градче Хейвърхилд спечелил преди шест

...
Ейдриан Бейфорд от малкото британско градче Хейвърхилд спечелил преди шест
Коментари Харесай

Бягай, докато още можеш

Ейдриан Бейфорд от дребното английско градче Хейвърхилд спечелил преди шест години от лотарията 148 млн. паунда. Дотогава работил като куриер, по-късно отворил музикално магазинче и почнал да търгува със остарели плочи. За да отиде със брачната половинка си (санитарка в локалната болница) на отмора, трябвало да пести цяла година.

Парите трансформирали напълно живота му. Четири месеца след облагата Бейфорд затворил магазина за плочи и почнал да купува околните недвижими парцели. Познатите и съседите му се оплаквали, че жилищата в Хейвърхил нарастват поради него, само че това въобще не смущавало някогашния куриер. Сега той можел да си разреши всичко. Затова се преместил в луксозен палат от ХІХ век. Имението с централната постройка, постройките за прислугата и конюшните коствали единствено 6.5 млн. паунда - същинска дреболия в съпоставяне със положението му. Той украсил парцела си с блестящи рицарски доспехи, а пред входа сложил чифт каменни глигани.

През 2016-а Бейфорд разкрил нов музикален магазин, а след две години още един. "Аз съм огромен почитател на рока - обяснявал той. - Особено на групи като AC/DC, Aerosmith и Iron Maiden ". Цял живот го било теглело към музиката и в този момент разполагал с пари за обичаното си занимание. Милионерът провел два рок фестивала безусловно пред замъка си и възнамерявал да купи цех за произвеждане на грамофонни плочи. На пръв взор всичко било прелестно, само че приятелите му знаели, че не е благополучен. Лотарийното проклинание разрушило фамилията му и го обрекло на самотност.

Бракът на Ейдриън Бейфорд се разпаднал единствено 15 месеца след облагата. Според слуховете той подал молба за бракоразвод, тъй като жена му му изневерявала с градинаря. Затова пресякъл пътя на озеленителя с голф количка и му счупил крайници. Самият Бейфорд изрично отричал връзката сред развода, градинаря и случая с голф количката.

Оттогава са минали пет години, през които той се пробва без необикновен триумф да подреди персоналния си живот. През 2014-а наел пристигналата от Полша Марта Ярош, която преди този момент работела във фабрика за салами. Официално момичето било назначено за негов персонален сътрудник и охранител, само че неуморно преследващите ги папараци заподозрели, че ги свързват освен настоятелен връзки.

След това в замъка се настанила Саманта Бъбридж, с която милионерът се срещнал в интернет. Въпреки разликата във възрастта - момичето било с 16 години по-младо, тази връзка се оказала най-дълга. Ейдриън я отрупвал с дарове, купил й стадо чистокръвни жребци, а след това и конска сцена в друго графство на стойност 1.5 млн. паунда. В края на краищата Бейфорд предложил брак на Бъбридж и тя се съгласила. Двамата към този момент възнамерявали сватбата, когато Саманта решила да приключи връзките и си тръгнала с 30 коне на стойност 300 хиляди паунда, камион за транспортиране на жребци, мерцедес и двойката черни лабрадори, които живеели в замъка. Женихът упреквал за раздялата прекомерното внимание на публиката към връзката им. "Знаете ли за какво си отиде? - казвал той. - Заради вестниците. "

След това Бейфорд си опитал шанса с 40-годишна сервитьорка от локалния италиански ресторант, с която се срещнал преди да завоюва милионите. Двамата се срещали няколко месеца, само че и тя го зарязала през юни 2018-а. Според приятелите на Бейфорд той е уверен, че повода за всичките му проблеми е благосъстоянието. Ако нямал пари за градинар, нямало да се наложи да подрежда още веднъж персоналния си живот. Най-много го дразнело, че някогашната му брачна половинка се омъжила още веднъж и живеела щастливо. Това била последната капка. Научавайки за сватбата й, Ейдриън решил да замине за Австралия и да стартира нов живот. Отървал се от купените за шест години животни, затворил музикалните си магазини и оповестил замъка за обмен.

Впрочем това надалеч не е изолиран случай. Още през 2001-ва списание The American Economic Review писа, че всеки четвърти победител в
лотарията банкрутира. През 2009-а откриватели от Парижката школа по стопанска система откриха, че прекомерно бързият растеж на самостоятелния приход постоянно е съпроводен от смяна на метода на живот, което покачва риска от гибел. Мнозина просто не са подготвени за благосъстоянието и бързо прахосват ненадейно връхлетелите ги пари.

Когато 47-годишният тексасец Боб Харел-младши, който с труд изхранвал фамилията си с мизерната си заплата, спечелил 31 млн. $, решил да намерения първо за другите. Затова купил къщи и жилища на другари и родственици, пожертвал десетки хиляди долари за своята черква и раздал 480 пуйки на бедняците. Слуховете за щедростта му го трансформирали в обект на гонене от хора, искащи да докопат част от парите му. За да се отърве от тях, се наложило да смени телефонния си номер. За похлупак го напуснала и жена му. "Победата в
лотарията е най-лошото нещо, което се е случвало в живота ми ", признал Харел на финансовия си консултант малко преди да постави завършек на живота си.

Голямата облага е пратила в гроба доста фенове на
хазарта. Получавайки 20 млн. $, Джефри Дампие-младши от Илинойс се развел, давайки половината пари на някогашната си брачна половинка, и се оженил за друга. Това било съдбовна неточност. Сестрата на новата му жена го подмамила в жилището си, където двамата с приятеля й го изнудвали за пари, а по-късно го простреляли с пушка.

"Има дни, когато ми се желае да се върна към предходния си живот и заплатата, която получавах на две седмици ", признава автомонтьорът Уили Сили от Ню Джърси, разделил с другари големия
джакпот от 450 млн. $. След заплащане на налозите му останали единствено четири, по тази причина пък няма мира от телевизионни кореспонденти и далечни родственици, всеки от които желае нещо. Сили поучава спечелилите в лотарията да не повтарят грешката му и да не притеглят вниманието върху себе си. "Просто изчезнете - споделя той. - Бягайте, до момента в който още можете. "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР