Ейбрахам Линкълн е 16-ят президент на САЩ и ще остане

...
Ейбрахам Линкълн е 16-ят президент на САЩ и ще остане
Коментари Харесай

Робството в САЩ е премахнато

Ейбрахам Линкълн е 16-ят президент на Съединени американски щати и ще остане в американската история като един от създателите на Републиканската история, като първият президент от тази партия, при който бе издигната трансконтиненталната железница, като индивидът, предотвратил разкола на страната по време на Гражданската война сред Севера и Юга.
Но основата му заслуга е анулация на робството. Той е убедил Конгреса да одобри анулацията на робството, което става на 19 юни 1862 година, а на 1 януари 1863 година издава Прокламацията за освобождението на робите. Първоначално документът не се ползва в цялостна степен поради военния спор сред Севера и Юга. През декември 1865 година е призната 13-а корекция на конституцията, която в действителност анулира робството на цялата американска територия.
През 1861 напрежението доближава връхна точка, когато Южните Щати вземат решение да се отделят и образуват Конфедерацията. Президентът Ейбрахам Линкълн залага на Гражданската Война като упорства битката да бъде за опазване на съюза, а не за освобождение на плебеи. Неговата позиция печели благоразположението на стратегически решаващите робопритежаващи щати, които избират да останат в съюза. Известният историк Хоуърд Зин твърди: Линкълн не е безусловно аболиционист. Лично той намира робството за непоносимо, само че неговото преустановяване не е първият приоритет на президента. Той е юрист и има юридически взор върху робството: Конституцията не дава на държавното управление правото да се намесва с робството в щатите.
Все отново Линкълн съумява да отстрани робството в региона на Колумбия, която механически не е щат през 1862 година Скоро по-късно следва и Прокламацията за Еманципация. В периода за осезаеми резултати Еманципацията не показва съвсем никакви, откакто робството не е безусловно отстранено след нейното издаване. Но въпреки всичко тя носи със себе си огромна морална мощ, трансформирайки войната в морално опълчение.
Формалното унищожаване на робството идва с 13-тата Поправка на Конституцията. През 1865 Юга е безапелационно надвит в Гражданската Война и към 6 декември същата година Поправката е утвърдена. Тя гласи:
Нито иго или несъзнателен сервитут, признати като наказване за закононарушение, за което съответната персона би трябвало да бъде в точния момент наказана, би трябвало да съществуват на територията на Съединените Щати или което и да е друго място, което е под властта на тяхната пълномощия.
Конгресът би трябвало да има правото и силата да привежда в деяние този член при подобаващото законодателство.
19 юни 1865, още прочут като Juneteenth, е признат като датата, когато последните плебеи в Америка са освободени. На тази дата ген. Гордън Грейнджър отива в Галвенстън, Тексас и издава Обща Заповед Нр.3. Това се случва две години и половина откакто Прокламацията за Еманципация е подписана.
Като обществен нрав обаче робството се резервира, преминавайки в брутална расова дискриминация и сегрегация. Те имат и своята ужасна социална полиция Ку Клукс-Клан. Тези надълбоко оскърбителни за човешкото достолепие форми на публични взаимоотношения господстват още цяло столетие едвам към края на 60-те години на предишния век те са, в общи линии, преодолени.
Робството въздейства на цялата нация е на социално-политическо равнище. То разединява нацията, започвайки от към 1820 продължавайки до 1860 година В същото време се стига до там, че робството унищожава политически партийната система на страната. Защитниците и съперниците на робството са в прорез и от време на време безусловно се борят на пода на Конгреса. По времето на Споразумението от 1850 Югът стартира да недоволства за разделянето. Робството е изключително дискутирано в републиката още преди войната и разединява страната още преди 1850 година То не би сторило това в случай че съществуват същински крайни институции. Мисурското съглашение (1820) е значимо събитие, което обрисува политиката преди войната, затова робството не е периферен приоритет за развиването на Америка до 1850 година
Робството има мощен отзив за Юга и Севера в многообразие от стопански, обществени и политически аспекти. То е значимо за Юга най-много поради памукът. Той е също значим и за Севера, тъй че робството има стопански последици и там. То също по този начин е отговорно за общественото наслоение на Юг, и също по този начин предизвиква обществено политическия безпорядък на нацията още от преди 1850 година
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР