Exxon Mobil е в напреднали преговори за придобиване на Pioneer

...
Exxon Mobil е в напреднали преговори за придобиване на Pioneer
Коментари Харесай

Exxon поглъща третия по големина производител на петрол в Пермския басейн

Exxon Mobil е в напреднали договаряния за придобиване на Pioneer Natural Resources в договорка, която прави оценка производителя от Пермския шистов басейн на към 60 милиарда $, оповестяват осведомени с договарянията пред Reuters.

Придобиването ще бъде най-голямото за Exxon след договорката за Mobil на стойност 81 милиарда $ през 1998 година и ще разшири въздействието на компанията в един от най-доходоносните райони на американския нефтен бранш.

Акциите на Pioneer нарастват с близо 12% до 240,47 $ в предварителната търговия в петък, до момента в който тези на Exxon се намаляват с 1,7%.

Pioneer, чиято пазарна стойност към четвъртък възлиза на 50 милиарда $, е третият по величина производител на нефт в Пермския басейн след Chevron Corp и ConocoPhillips. Този басейн, който се простира в елементи от Тексас и Ню Мексико, е най-желаният в енергийната промишленост на Съединени американски щати заради относително ниските разноски за рандеман на петрол и газ.

Ако договарянията приключат сполучливо, съглашението сред Exxon и Pioneer може да бъде реализирано през идващите дни, декларират източниците на осведомителната организация.

Exxon, чиято пазарна стойност възлиза на 436 милиарда $, е най-големият производител на нефт в Съединени американски щати със приблизително 3,8 млн. барела петролен еквивалент дневно от световните си интервенции. Миналата година компанията завоюва рекордните 55,7 милиарда $ с помощта на високите цени на петрола и газа и завърши годината с 29,6 милиарда $ в наличност. Част от тези облаги понижиха през тази година, защото цените на силата, които се покачиха след нахлуването на Русия в Украйна, се намалиха заради опасенията за закъснение на международната стопанска система, което ще натежи на търсенето на горива, напомня още Reuters.

Придобиването на Pioneer ще даде на Exxon потвърдени земи за рандеман на нефт, на които може да разчита за увеличение на производството, когато е належащо, вместо да рискува да влага за създаването на недоказани площи.

" Това е изцяло разумно ", споделя Бил Смийд, основен капиталов шеф на Smead Capital Management, капиталова компания, която ръководи фондове на стойност 5,2 милиарда $. " Попълвате запасите си, без да дълбаете дупки в земята и да се надявате. "

През второто тримесечие Exxon добива към 620 000 барела петролен еквивалент в Пермския басейн, което е връх за компанията. Въпреки това този индикатор е помрачен от добива на Pioneer в басейна, който е приблизително 711 000 барела петролен еквивален за същия интервал.

Потенциалната договорка ще бъде обект на политически и регулаторен надзор, откакто през февруари Белият дом упрекна Exxon, че е постигнала високи облаги за сметка на потребителите.

Други огромни петролни компании също се насочват към подписване на сходни покупко-продажби, защото считат, че е рисковано да сондират нови площи. Chevron Corp да вземем за пример се договаря през май да придобие производителя на шистови залежи PDC Energy Inc в договорка на стойност 7,6 милиарда $.

Самата Pioneer се разраства посредством подписване на покупко-продажби, в това число придобиването на американските шистови съперници DoublePoint Energy за 6,4 милиарда $ през 2021 година и Parsley Energy за 7,6 милиарда $ през 2020 година

Базираната в Далас компания се управлява от ветерана в сектора Скот Шефилд, който декларира, че ще се пенсионира в края на тази година и ще бъде завещан от основния си действен шеф Ричард Дили, показва в умозаключение осведомителната организация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР