Exor се смята за европейската Berkshire Hathaway. Сравнението не е

...
Exor се смята за европейската Berkshire Hathaway. Сравнението не е
Коментари Харесай

Това ли е европейската Berkshire Hathaway?

Exor се счита за европейската Berkshire Hathaway. Сравнението не е тъкмо, само че обществената нвестиционна компания на италианското семейство Анели наподобява като необичаен лъч вяра в международната автомобилна промишленост, написа The Wall Street Journal.

Най-привлекателната линия на Exor е възвръщаемостта. От март 2009 година, когато компанията бе основана посредством обединяването на няколко холдингови сдружения на фамилията, акционерите са възвърнали съвсем 9-кратно парите си. При показателя S&P 500 възвръщаемостта е пет пъти, а за MSCI World - четири пъти.
 Снимка 482414
Проблемът е, че - за разлика от Berkshire на Уорън Бъфет, резултатът не е еднолична заслуга на 44-годишния ръководител Джон Елкан. Голяма част от цената се дължи на Fiat - компанията, основана от Джовани Анели, основно посредством частичното придобиване на Chrysler през 2009 година Отделянето на Ferrari в обособена компания също способства доста. И двата хода наподобява бяха концепция на Серджо Маркионе, който умря през 2018 година

Но Елкан е напът да потвърди личната си финансова дисциплинираност, в това число по време на пандемията.В началото на март той се съгласи да продаде PartnerRe, застрахователна компания, която Exor закупи през 2015 година за $6,9 милиарда Новият покупател е френската Covéa, която ще заплати $9 милиарда Когато пазарите потеглиха надолу, Covéa се опита да предоговори цената. Но Елкан отхвърли и договорката в последна сметка се провали предишния месец. Въпреки че е тъпо, че Exor не съумя да реализира печеливш излаз, компанията в никакъв случай не е бързала да продава. Възможността на Елкан да не се поддава на напрежението се отплати и в друга договорка.
 Exor се отхвърли от продажбата на ParterRe
Собственикът на Fiat и Ferrari се отхвърли от договорка за €9 милиарда за част от бизнеса си

Купувачът изискал предоговаряне на изискванията по придобиването

През декември той реализира единодушие за обединение на Fiat Chrysler, от която Exor има към 29%, с френската Peugeot. Условията са удобни за италианския производител, изключително поради решението за €5,5 милиарда специфичен дял на акционерите ѝ преди привършване на договорката. Разпределянето му изглеждаше безразсъдно, когато рецесията стартира, само че Елкан го отбрани на общото заседание на акционерите предишния месец и не се огъна.

Сега финансовият напън над производители в автомобилната промишленост понижава и към този момент няма знаци, че сливането ще се провали. И двете компании се нуждаят от него, а Peugeot неведнъж даде да се разбере, че ще извърши своята част от договорката (освен предстоящите за 2019 година дивиденти, които няма да бъдат платени от нито една от компаниите). Очаква се сливането да бъде реалност при започване на идната година.Сравнението сред Exor и Berkshire Hathaway се подхранва от 11-годишния към този момент табиет на Елкан да написа в детайли писмо всяка година до акционерите. Често, в тях има цитати от писмата на самия Бъфет.

Разликата е, че Елкан е по-готов да продава, когато получи положително предложение. Вероятно по-правилно би било да го съпоставяме не с Бъфет, а с милиардера Джон Малоун, чието благосъстояние се дължи на комплицирани покупко-продажби, а не на присъединяване му в печеливш бизнес. Елкан има потребност да продава - и да резервира специфичния дял от €5,5 милиарда - тъй като наследява портфолио, в което автомобилната промишленост тежи.

Засега Exor залага главно на коли. Това и изяснява за какво акциите паднаха с 27% тази година. И въпреки всичко компанията, под ръководството на Елкан, наподобява като образец за дисциплинираност в бранша, тъкмо както бе и Fiat под ръководството на Маркионе. И Exor може да автомобилната акция, която да се окаже обичана на вложителите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР