Евтаназията и асистираното самоубийство никога не са приемливи актове на

...
Евтаназията и асистираното самоубийство никога не са приемливи актове на
Коментари Харесай

Евтаназията като висша евроатлантическа ценност или дехуманизацията на неолиберализма

Евтаназията и асистираното самоубийство в никакъв случай не са допустими актове на благосклонност. Те постоянно тежко експлоатират страдащия и обезверен, угасващ живот в името само на “качеството на живот “.
Папа Йоан Павел II

От всички причини против доброволната евтаназия най-влиятелният е хлъзгавата повърхност - откакто позволим на лекарите да убиват пациенти, няма да можем да ограничим убийството до само тези, които желаят да умрат.
Питър Сингър

Здравейте, свързахте се с телефонната линия на провинциалните здравни служби за здравна помощ при положение, че сте решили да сложите завършек на живота си "

Това е автоматизиран запис, който единствено през 2021 година над 10 000 канадци са чули, когато са потърсили тази “услуга “ от държавното управление, известна под наименованието MAiD. (Medical Assistance in Dying) – което в прав текст значи: в случай че желаете да сложите завършек на живота си, ние сме отсреща. Според публични данни, до този миг повече от 30 000 души са се възползвали от тази стратегия. Евтаназията като човечен завършек на терминално заболели, които биха желали да сложат завършек на живота си, въобще не е предмет на полемика, нито се оспорва. Въпросът е по-скоро другаде - за какво точно Канада сътвори най-либералните правила за евтаназия в света - позволяващи на хората със съществени увреждания да изберат да бъдат убити, забележете - и то при липса на какъвто и да е витално грозящ медицински проблем!



Действително скоростта, с която федералното държавно управление на Канада легализира евтаназията, е меко казано смущаваща. Както е известно, понастоящем лекарите в страната са упълномощени да дават евтаназия на всеки склонен, способен възрастен, който твърди, че страда отвратително, физически или душевен, от положение, което не може да бъде облекчено по метод, считан за “приемлив “. Кардиналният въпрос е кой в действителност е виновен и по какъв метод се дефинира терминът: “приемлив “. Тази енигматичност допуска цялостно абдикиране от крайъгълния камък на здравната специалност – Хипократовата клетва, защото е налице само зависимостта, произлизаща от сферата на субективното интерпретиране. Тоест, при неналичието на стандартизирана, общоприета методология никой различен с изключение на претендентът за MAiD. (MedicalAssistanceinDying) – не е в положение, а от там - и виновен, да реши дали наличното облекчение на страданието е “приемливо “ или не.

Нещо повече, само в Канада наподобява съществува правото да умреш благодарение на страната, при отсъствието на терминално или животозастрашаващо заболяване. Причините, както ще забележим по-долу, варират като стартираме с PDST (Posttraumaticstressdisorder), ПДСТ (Пост Травма Стрес Дизордер), скъпо струващо неврологично лекуване, неспособност за придобиване на уместно жилище или просто рампа за инвалидна количка, с цел да приключим с повода за асистирано самоубийство… повреден слух.

Само по себе си това звучи меко казано неправдоподобно, по тази причина точно предлагам идващите извадки от изявления в Канадския щемпел.

(със съкращения).
ТОРОНТО (AP) - Алън Никълс е имал история на меланхолия и други медицински проблеми, само че нито един от тях не е бил животозастрашаващ. Когато 61-годишният канадец е бил приет в болница през юни 2019 година заради опасения, че може да се самоубие, той е помолил брат си да му помогне да бъде изписан допустимо най-скоро. В рамките на един месец Никълс подава молба да бъде включен в програмата MAiD. (MedicalAssistanceinDying) – т.е. да бъде евтанизиран, и той бил погубен макар опасенията, изразени от фамилията му и от една здравна сестра.
Забележете, в молбата му за евтаназия е посочено единствено едно здравословно положение като причина да почине: загуба на слуха.

(AP - Associated Press )
54-годишният Амир Фарсуд от Ниагара, Онтарио кандидатства за MAID. Той има съществени медицински проблеми, меланхолия, тревога и мощна болежка от пострадване на гърба. Но повода да желае да почине, споделя той пред CityNews, е, че квартирата му е на пазара за обмен и той не вижда вяра да откри друго налично жилище: “Не желая да умра, само че не желая и да бъда скитник повече, в сравнение с не желая да умра “, споделя господин Фарсуд.. (CityNews)

Следващият образец е изключително индикативен, защото през март 2023 година държавното управление на Канада е на път да легализира асистираното самоубийство, разширявайки критериите, които се отнасят този път и до и психологично болните .
Шокиращ по своята директност, изключително в подтекста на прословутата политическа уместност, е казусът с деец от Канадската войска, който е потърсил телефонната линия за подкрепяне на ветераните, търсейки помощ, обвързвана с пострадвания, получени по време на осъществяване на служебните отговорности - единствено с цел да му бъде препоръчано асистирано самоубийство. Според ветерана, държавният чиновник непосредствено му е споделил: “между другото, в случай че имате мисли за самоубийство… “ и траял да предлага евтаназия, добавяйки: “По-добре е, в сравнение с да си пръснете мозъка в стената “. Ветеранът изрично е споделил, че не се интересува, само че служителят траял да упорства, казвайки че са “го създали “ на различен деец и са обезпечили поддръжка за жена му и децата му. Ветеранът е бил толкоз погнусен, че напуснал страната.

( The Spectator )
Последният образец е не по-малко знаменателен за новата просвета на умиране. 42-годишният Роджър Фоли от Лондон, Онтарио, който е заемал управителна позиция в RBC (Royal Bank of Canada), записва двама болнични чиновници, които оферират евтаназията като позволение при неспособност след изписване да му бъде предоставено уместно жилище предвид на неврологично му заболяване. В болничното заведение, споделя той, личният състав неведнъж го е принуждавал да обмисля асистирано самоубийство. Разстроен, той стартира скрито да ги записва. В един от записите му се споделя, че коства на здравната система “по 1500 $ дневно “ , преди диалогът да се насочи още веднъж към евтаназията..
( The Spectator )
Нашумял бе и казусът с Кристин Готие, също деец от Канадската войска, и златен медалист на пара-олимпийските игри. След 5 годишно очакване да й бъде конфигурирана рампа за инвалидната й количка, й е препоръчано асистирано самоубийство. “Имам писмо, в което се споделя, че в случай че сте толкоз обезверена, мадам, можем да ви предложим МАЙД, здравна помощ при умиране “, споделя Готие, който за първи път нарани гърба си при случай през 1989 година Свидетелствайки на френски, тя сподели, че от пет години се бори за домашна рампа за инвалидни колички и изрази загрижеността си по отношение на предлагането за асистирана гибел в неотдавнашно писмо до премиера Джъстин Трюдо. „ Изпратих писмо до министър-председателя Трюдо и че те [по въпросите на ветераните] ми оферират MAID и ще доставят съоръжение “ .
( CBC - Canadian Broadcasting Corporation ).

CANADIAN SOLDIER SUFFERING WITH PTSD OFFERED EUTHANASIA BY VETERANS AFFAIRS



Подобни случаи неизбежно повдигат въпроса - евтаназията е ли в действителност демонстрация на човечност, или е по-скоро резултат от финансови съображения, като се има поради хронично незадоволително финансираната здравна система, изключително отнасяща се за хора с психологични болести?

Защо имено на тях се дава опцията да бъдат претенденти за MAID? Както към този момент загатнах, този закон се чака да влезе в действие през март 2023..

Според формалните данни на държавното управление, става дума за същинска зараза на психологичните болести, която наподобява не е положение да бъде следена. 20 % от канадското население,.тоест всеки 5 канадец, страда от психологично заболяване. Алкохолизмът и злоупотребата с наркотични субстанции засягат 6.7 милиона канадци. Такива са формалните данни… Катастрофалното е, че огромната част от тях са оставени без всевъзможен достъп до лекуване, т.е. те са отвън здравната система. В съпоставяне със страните от ОЕCD (Организацията за икономическо съдействие и развиване - ОИСР), Канада изразходва едвам 7% от бюджета си за опазване на здравето на психологично болните спрямо 11% в страните на ОЕCD.

Това ненапълно изяснява следната мрачна статистика:

Всяка година 4 000 канадци умират от самоубийство, от тях 1000 са малолетни.

Това прави приблизително 11 самоубийства дневно .

“Трябва да създадем повече, с цел да се оправим с проблемите на здравето, стопанската система и обществената правдивост на нашето време. “ Това са думи на доктор Катрин Зан, президент и изпълнителен шеф на CAMH (The Centre for Addiction and Mental Health - Център за Наркомании и Психично Здраве).

Още малко статистика:

Около 28 000 деца и младежи са били в описи на чакащи за лекуване на психологично здраве през януари 2020 година

Средното време на очакване за деца и младежи е 67 дни за консултиране и терапия и забележете … 92 дни за интензивно лекуване.

Достъпът до тези услуги се разграничава според от географската област; в някои региони децата и младежите имат достъп до услуги съвсем незабавно, до момента в който в други времето на очакване може да доближи до 2,5 години.

За миг да оставим настрани “логиката “ на хронично несъответстващото финансиране на здравната система във връзка с психологично болните и да се опитаме да проучваме една друга “странност “, отнасяща се за новите критериите за асистираното самоубийство. А точно - адекватността на правната основа на бъдещия закон, допускащ евтаназия на психологично болните. В този спор естествено съществуват две коренно противоположни позиции. Както е добре известно, канадската конституция категорично не разрешава дискриминирането въз основа на умствено или физическо увреждане. Именно на тази база се крепи главният мотив на бранителите на евтаназията, който е издигат на юридически фундамент - неделимостта на човешките прaва: На какво съображение, базирайки се на Хартата за права и свободи (Конституцията), можем да откажем евтаназията на психологично заболели, откакто тя е към този момент налична за пациенти с терминални заболявания?

От другата страната на дебата е аргументът за невъзможността обективно да се дефинира продължителността на редица психологични болести като меланхолия и тревога. Още по-проблематично стои въпросът с умствената подготвеност на претендентите, позволяваща даването на осведомено единодушие за асистирано самоубийство.

Кое в действителност кара Канада да се трансформира в неоспорим първенец по легализирането на MAID? Тук надали се сблъскваме само със стигмата на една обществена и морално-етична алтернатива Нещо повече, за желязната логичност, царуваща в парадигмата на неолиберален свят, тази алтернатива има напълно друго измерение – то е финансово. Според формалните изследвания, в огромните канадски градове сред 23% и 67% от бездомните хора имат психологично заболяване. Зависимостта на психологичните болести от бедността е право пропорционална, само че казусът тук е, че на първо място това коства извънредно доста пари на страната. Годишните стопански разноски за психологичните болести и съпътстващата беднотия се правят оценка на внушителната цифра от 50 милиарда $, включващи загуба на продуктивност, както и разноски по опазването на здравето и по наказателното правораздаване.

В тази връзка в уводна публикация за “новаторския метод “ “ на Канадското държавно управление във връзка с евтаназията авторитетният „ Yолт Стреет Джърнъл “ задава следния неуместен въпрос: коя група е наред след психологично болните – бедните ?

Как можем да откажем MAID. на хората, които страдат от беднотия. Кое е по-хуманно - да откажем на един трагичен човек асистирано самоубийство, или да му го предложим?





Д-р Стефани Грийн от Виктория, Британска Колумбия споделя че откогато Канада легализира евтаназията през 2016 година, персонално е евтаназирала 150 души и че 90 % от нейната здравна процедура е обвързвана с услуга.

....

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР