Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково продължава и днес

...
Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково продължава и днес
Коментари Харесай

Животновъдите в Шарково се борят със зъби и нокти за животните си


Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково продължава и през днешния ден (15 юли). Към сегашния миг избиването краткотрайно е спряно, защото ветеринарите не могат да влязат в двете останали стопанства в селото - животновъдите не им разрешават.

Стопаните настояват че животните са здрави и нямат позитивни проби в стадата. Според условията обаче всички животни би трябвало да бъдат унищожени, изясни съветникът на министъра доктор Янко Иванов, представен от БНР.

"Всички заболели, контактни и животни, за които има заплаха да са били в допир с вируса, подлежат на заличаване, тъй като те в един или различен миг могат да заразят други животни, по този начин ще се проточи. "

Не е ясно по кое време обстановката ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още към 300 животни.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози поради позитивни проби на болестта чума, доказани във френска референтна лаборатория.

В село Шарково дойде и водачът на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова.

"Жителите на Шарково направиха жива верига пред служителите на реда и ветеринарите. Поисках публично документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея написа, че решението за осъществяване на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 година ".

"Разговарях с основния прокурор Сотир Цацаров. Помолих Министерство на вътрешните работи да отдръпват служителите на реда, с цел да не се стига до конфликти. Пускаме незабавно тъжба до прокуратурата, с която желаеме прекъсване на заповедта за изтребване на животните. Тук съм с народните представители от района и няма да си тръгнем, до момента в който не се обясни истината ", сподели още Нинова, представена от пресцентъра на социалистите.

Кметът на Шарково Иван Апостолов съобщи по-рано за "Хоризонт ", че над петдесет души от Варна и Бургас са пристигнали да поддържат жителите на селото против наложената им евтаназия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР