Еврозоната се нуждае от няколко мега банки, които да могат

...
Еврозоната се нуждае от няколко мега банки, които да могат
Коментари Харесай

ЕЦБ настоява за създаване на схема за гарантиране на влоговете в еврозоната

Еврозоната се нуждае от няколко мега банки, които да могат да се конкурират на международната сцена, а банките имат потребност от скица за гарантиране на влоговете. Това сподели председателката на Надзорния съвет на единния контролен механизъм в Европейската централна банка Даниел Нуи, представена от "Ройтерс ".

Застраховката на влоговете се смята за ключ към стабилността на банките, само че Германия не крие недоволството си от тези хрумвания. Берлин желае банките първо да изчистят балансите си, с цел да се подсигурява, че немските данъкоплатци няма да заплащат сметката за всевъзможни безотговорности в други страни от еврозоната, прецизира организацията.

"Въпросът е: по кое време са рисковете задоволително ниски? Според мен имаме задоволително лимитирани опасности, с цел да стартира Европейската скица за гарантиране на влоговете. Сега е точното време да го настроите. Време е да помислим за някаква взаимност ", разяснява на собствен ред Даниел Нуи пред публицисти в немската столица.

Според нея ниската доходност е един от най-големите опасности за бранша. Нуи вижда решение в основаването на по-големи и по-международни играчи посредством трансграничната консолидация на финансови институции. "Такива трансгранични сливания биха основали няколко огромни европейски банки - да ги назоваваме "европейски първенци "- които по-късно биха могли сполучливо да се състезават на международната сцена ", уточни Даниел Нуи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР