Еврозоната продължава да се бори с висока инфлация. През август

...
Еврозоната продължава да се бори с висока инфлация. През август
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната забавя ход. А в България?

Еврозоната продължава да се бори с висока инфлация. През август междинната ѝ стойност остава 5,3 %, при упования на анализаторите за 5,1 %. Между 20-те страни в паричния съюз има и осезаеми разлики. Така да вземем за пример в Нидерландия повишаването през предишния месец е било едвам 3,4%, до момента в който в Германия растежът на инфлацията е съвсем двойно по-висок - 6,4 %.

През юли инфлацията в Нидерландия е била 5,3%, оповестява АРД, базирайки се на данни на Евростат. Най-високата ѝ стойност в страната е записана през септември 2022 година, когато тя е достигнала 17,1% поради войната в Украйна. През август тази година обаче цените на силата в Нидерландия са спаднали с цели 28,6% на годишна база. Стойността на храните в това време са се нараснали с 10 %.

За съпоставяне: в Германия енергийните цени са се повишили с 8,3% през август по отношение на същия интервал на 2022 година. Това е растеж и на месечна база по отношение на юли тази година, когато те скочиха с 5,7 %. Хранителните артикули в страната са поскъпнали с 9 %, сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия. 

" Инфлацията в Нидерландия спада по-бързо, тъй като енергийните цени падат по-бързо, в сравнение с в Германия ", изяснява Карстен Бржески, основен икономист на банка ING. " Това, несъмнено, е обвързвано със личните газови запаси на страната, както и с по-гъвкавите контракти ", добавя специалистът, представен от АРД.

Иберийският първенец по ниска инфлация

Но съвсем на никое място в еврозоната инфлацията не е толкоз ниска, колкото в Испания - 2,4 % през август. Подобно на Нидерландия и в иберийската страна главната причина е понижението на цените на силата. Това равнище съвсем подхожда на задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за инфлация от 2 %.

През август инфлацията в Германия е била 6,4% Снимка: Jin Mamengni/Xinhua/IMAGO

От известно време Испания изкупува петрол и газ от целия свят поради комбинацията от исторически високото вътрешно търсене и неприятната съгласуваност на енергийната ѝ инфраструктура с останалата част на Европа. Ако през 2019 година Европейски Съюз внасяше приблизително съвсем една трета (32,6%) от силата си от Русия, за Испания тази цифра беше 6,8%, съгласно данни на Централната банка на страната. По-диверсифицираният избор разрешава на Испания да внася на приблизително по-ниски цени от тези, на които купуват останалите страни от Европейски Съюз.

Призракът на стагнацията

Инфлацията в Словакия през август е повишена с 9,6% на годишна база, в Австрия цената ѝ също остава висока - 7,6 %. " Високите цени на силата в еврозоната попречиха на упования спад на инфлацията през август ", разяснява трендовете Кристоф Вайл, икономист в " Комерцбанк ". При други артикули обаче темпът на повишаване на цените продължава да отслабва. Храните и първокласните артикули са се повишили с 9,8% по отношение на 2022 година, само че и при тях има закъснение на наклонността за повишаване. Цените на промишлените артикули и услугите също не са се повишили през август толкоз, колкото през юли.

Инфлацията в България остава висока

Последните данни на Евростат за инфлацията в България са за месец юли - 7,8 %. Това е лек растеж на месечна база по отношение на юни, когато тя е била 7,5 %.

Същевременно темпът на повишаването се намалява сензитивно на годишна база по отношение на юли 2022 година, когато инфлацията е била 14,9 %. През месеците февруари, март и април 2023 година България още веднъж регистрира двуцифрена инфлация - надлежно 13,7, 12,1 и 10,3%. През юли тя е спаднала до 7,8 на 100. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР