Еврозоната окончателно одобри отпускането на нов транш от 8.5 милиарда

...
Еврозоната окончателно одобри отпускането на нов транш от 8.5 милиарда
Коментари Харесай

Атина получава нов транш от €8.5 млрд.

Еврозоната дефинитивно утвърди отпущането на нов транш от 8.5 милиарда евро на Атина, с който Гърция ще може да изплати близо 7 милиарда евро отговорности към кредиторите с падеж през юли, съобщи " Дарик ". Отпускането на средствата е утвърдено и от Съвета на шефовете на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който управлява отпущането на заеми от еврозоната за Гърция. По-рано тази седмица ЕСМ изиска от Гърция да извърши до дъно останалите предписани от кредиторите ограничения и отсрочи за през днешния ден взимането на решение за транша. Основната част от транша - 7.7 милиарда евро, ще бъдат изплатени в понеделник, а останалите пари " след 1 септември ", посочи ЕСМ.

Сегашният, трети по ред проект за подкрепяне на Атина е на стойност 86 милиарда евро и бе подписан през юли 2015 година, с цел да може страната да се оправи с колосалния си дълг, достигащ 180 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната.

Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг поздрави напъните при определянето на бюджета и в стопанската система, които държавното управление и гръцкият народ поставят. В същото време той ги прикани да продължат по този път, с цел да " възстановят една конкурентна стопанска система и да върнат доверието на вложителите.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси акцентира, че " това разпределяне би могло да отвори нова глава за Гърция, за която водещите думи би трябвало да бъдат претовареност, вложения и възобновяване в интерес на всички ", съобщи Econ.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР