Евроволей 2023 е по-специално първенство за 18-годишния Кристиан-Даниел Цитигой. Посрещачът

...
Евроволей 2023 е по-специално първенство за 18-годишния Кристиан-Даниел Цитигой. Посрещачът
Коментари Харесай

Българската връзка във волейболната кръв на румънски национал

Евроволей 2023 е по-специално състезание за 18-годишния Кристиан-Даниел Цитигой. Посрещачът и неговата Румъния започнаха пътя си в най-престижния шампионат за национални тимове в Европа от Група D, където хвърлиха бомба, като станаха единственият тим, който завоюва против олимпийските първенци Франция в груповата фаза и се класираха за осминафиналите във Варна. Тук пък победиха Хърватия с 3:2. В четвъртфиналния мач играчите на Серджиу Станку ще се озправят още веднъж против Франция, която в профил България след 3:0.

На брега на Черно море, в Двореца на културата и спорта, Кристиан-Даниел се усеща съвсем като вкъщи си, защото е тясно обвързван с България, написа в специфичен материал за него уеб сайтът на Европейската федерация. Майка му Радостина Цитигой е някогашна българска волейболистка, дълготраен водач на женския народен тим, а татко му Кристиан Цитигой игра за ЦСКА. В момента той е старши треньор на гръцкия Алтос. И Радостина, и Кристиян се изявяваха като посрещачи и в този момент синът им върви по стъпките на родителите си.



На осминафиналите във Варна Кристиан-Даниел бе подкрепян от майка си и фамилията си.

„ Чувстваме се необикновено тук. Атмосферата в залата беше изключителна. Сега би трябвало да гледаме напред и да се подготвим за четвъртфинала “, споделя Кристиан-Даниел.

„ Искахме да играем против България на четвъртфинал, тъй като щяхме да се радваме да играем пред локалната аудитория. Феновете тук сътвориха невероятна атмосфера. И персонално за мен чувството щеше да е доста особено ”, добавя младият състезател.

Кристиан-Даниел прави оценка високо представянето на Румъния досега.

„ Исках толкоз доста да стигнем до тази фаза, само че не знам какъв брой хора имаха вяра, че ще го създадем. Ние сме тук и това е толкоз хубаво ”, декларира посрещачът.



Победата против Франция в групата е нещо особено за Кристиан и неговите съотборници.

„ Това, че сме единственият тим, който е спечелил победа над настоящите олимпийски първенци до момента, ни дава спомагателен мотивационен подтик “, споделя високият 200 см Кристиан.

Той стартира да играе волейбол на 10-годишна възраст.

„ Започнах с волейбола преди осем години. Харесвам всичко във волейбола – това е просто обичаното ми нещо ”, споделя Цитигой.

Да бъде във Варна дружно с националния тим е сбъдната фантазия за него.



„ От дребен си припомням по какъв начин майка ми играеше в тази спортна зала. Исках да играя на същия корт като нея и това се случи “, радва се посрещачът.

Тъй като волейболът тече във вените му, Кристиан-Даниел обръща огромно внимание на препоръките, които родителите му дават.

„ Любимият ми съвет е да остана постоянно фокусирани върху тима и върху спорта. И че в случай че желая в действителност да стана нещо, добър състезател, би трябвало да запазя това мислене ”, прям е той.

Цитигой беше част и от тима на страната си по време на Европейското състезание за мъже до 17 години в зала „ Христо Ботев “ през 2019 година На него България, с Александър Николов в състава си завоюва сребърните медали.

Бъдещето наподобява ярко за младия Цитигой, който от идващия сезон ще играе в Полша, като е част от клуба на настоящите първенци Закса.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР