Еврото трябва да бъде прието, но не в ущърб на

...
Еврото трябва да бъде прието, но не в ущърб на
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Изборът ни на председател на парламента ще е знак за стабилно мнозинство

Еврото би трябвало да бъде признато, само че не в ущърб на жителите и на бизнеса, сподели той и добави, че Българска социалистическа партия е за таван на цените

Утрешният избор на ръководител на Народното събрание ще е знак за устойчиво болшинство. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. 

Взели сме кардинално решение да имаме претендент както прилича на една сериозна партия, добави той.

„ Изборът на ръководител на Народното събрание е основен във връзка с опциите за образуване на постоянен кабинет и на работещо болшинство, а с това е обвързвано и действието на страната. Иска ми се да имам вяра, че утрешния избор ще е знак за това “, посочи бургазлията. 

Той не отговори на въпроса дали Кристиан Вигенин ще е повдигнат от социалилистите. 

„ Днес има съвещание на изпълнителното бюро и на парламентарната група. След това ние ще обявим нашият претендент “, съобщи Зафиров. 

Според него, Вигенин е извънредно квалифициран, можещ, компетентен политик и би бил добър ръководител на Народното събрание. „ По-късно обаче ще обявим нашето решение. Имайте малко самообладание! Няма по какъв начин да изпреваря груповите решения “, акцентира заместник-председателят на социалистическата партия. 

„ Трудно ми е да предсказвам към кого ще се обединят партиите. Това, което мога да подсигурявам, е, че нашата кандидатура ще е задоволително сериозна и ще допуска потенциал, капацитет за създаване на такова болшинство “, добави той. 

„ Изборът на парламентарен ръководител ще значи, че партиите са подготвени на разговор. Това беше и смисъла на вчерашната ни среща. Искахме да покажем, че е допустимо представители на партии с диаметрално противоположни политически визии може да седнат въпреки всичко на една маса и да дискутират подобен витално значим въпрос какъвто е републиканският бюджет “, съобщи Атанас Зафиров. 

„ Този диалог през вчерашния ден не беше политически, т.е. не е опит за опипване на почвата за образуване на парламентарно болшинство. Беше чисто експертен и по авансово заложена тематика с положителни резултати “, добави той.

„ Едно от нещата, по които се сплотиха всички партии на вчерашната среща, е, че би трябвало да извикан министърът на финансите в Народното събрание и без непотребна политизация да бъде изслушан за осъществяването на бюджета досега и за визията на служебното държавно управление за нова макрорамка. Важно е да се види с какъв запас разполага страната и какъв би бил възможният бюджетен запас “, изясни депутатът. 

„ Дефицитът може да бъде преодолян по няколко метода. Единият е оптимизация, т.е. с бюджетна дисциплинираност, понижаване на разноските. Другият метод е увеличение на налозите, само че за това няма желание в никоя от партиите, а и в тази рецесия би било неточност. Третият е посредством издаване на дълг, което също не е добра концепция, тъй като сега обстановката на пазарите не е удобна. Трябва партиите да потърсят експертно решение “, акцентира той.

Според него, тезата за нулев бюджетен недостиг също не е добра, тъй като това ще значи завършек на обществените стратегии, увеличение на рецесията и усложняване на живота на жителите и на бизнеса. 

Зафиров посочи, че еврото би трябвало да бъде признато, само че не в ущърб на жителите и на бизнеса.

„ Трябва да влезем в еврозоната, когато България е изпълнила всички нужни условия, когато няма заплаха за стопанската система на страната и когато е потвърдено, че това няма да се отрази на покупателните благоприятни условия на българските жители. Няма закрепен период и нищо не ни задължава да бързаме “, добави той.

„ По отношение на цената на тока би трябвало да има две цени. Не срещаме поддръжка от другите партии за таван на цените на вода, газ и парно, което е учудващо, тъй като половин Европа към този момент одобри такава мярка. Смятаме, че това е доста удачно, защото би дало нужното успокоение на хората “, съобщи депутатът. 

След вчерашната среща с другите партии сме толкоз покрай съставянето на държавно управление, какъв брой бяхме и преди нея, сподели още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР