Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността,

...
Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността,
Коментари Харесай

Юнкер сравни въвеждането на еврото с падането на Берлинската стена и разпада на СССР

Еврото се трансформира в знак на единството, суверенитета и стабилността ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в изказване във връзка 20-годишнината от въвеждането на единната европейска валута.

" Създаването на еврото преди 20 години, наред с освобождението на Централна и Източна Европа и обединяването на Германия, беше централен миг в европейската история ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата с Юнкер подчертаха нуждата от усилване на устойчивостта на еврото по отношение на бъдещи рецесии.

" Не би трябвало да има подозрение за политическата ни воля. Трябва да сме готови за това, което бъдещето може да ни сервира ", уточни изрично Юнкер. Еврото стана формалната валута на 11 страни членки на Европейски Съюз от 1 януари 1999 година, позволявайки заплащания с чекове, кредитни карти и банкови прехвърляния. Евро монетите и банкнотите влязоха в обращение през 2002 година

В момента еврото се употребява от към 340 милиона жители в 19 от 28-те страни членки на Европейски Съюз, което го трансформира във втората най-важна валута в света след американския $. Други 60 страни по света също употребяват евро или са обвързали валутите си с него. " След 20 години в този момент има потомство, което не познава други локални валути ", отбелязва изпълнителният шеф на Европейската централна банка Марио Драги, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР